Gofry to jeden z deserów, który uwielbiany jest chyba dosłownie przez każdego z nas. Doskonale smakują zarówno same, jak i z różnymi dodatkami. Z pewnością większości z nas kojarzą się one przede wszystkim z wakacjami nad Polskim morzem, czy też w górskim kurorcie. Obecnie jednak gofry podaje się na znacznie więcej sposobów. Serwowane są nie tylko w uroczych małych budkach, ale i w wielu restauracjach, gdzie często stanowią dodatek do... dań wytrawnych. Tak, tak, gofry wcale nie muszą być jedynie słodką przekąską. Warto jednak pamiętać, że zrobienia dobrych gofrów potrzebna jest nam gofrownica profesjonalna. Tylko profesjonalne urządzenie pozwoli nam uzyskać ten charakterystyczny kształt oraz strukturę. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, wybierając gofrownicę do lokalu gastronomicznego, by mieć pewność, że posłuży nam przez długi czas?
Profesjonalna gofrownica — jakie parametry są ważne?
W sklepach dostępne są różne rodzaje gofrownic. Bardzo ważne więc, abyśmy przed zakupami zdefiniowali nasze oczekiwania i potrzeby względem urządzenia. Dzięki temu bez problemu wybierzemy sprzęt idealnie dopasowany do przyszłego przeznaczenia. Warto jednak pamiętać, że do gastronomi, nieważne czy tej małej, czy dużej, sprawdzi się jedynie gofrownica profesjonalna. Te domowe nie wytrzymają bowiem intensywnej eksploatacji. Nam zależy na bezawaryjnym sprzęcie, który umożliwi serwowanie pysznych gofrów, najlepiej w krótkim czasie. Dlatego też stawiajmy na jakość oraz dobre parametry.
Gofrownica profesjonalna powinna być wykonana z solidnego materiału, odpornego na wszelkie uszkodzenia. Bardzo istotna jest także powierzchnia płytek. Najlepiej sprawdzają się te nieprzywieralne. Dzięki temu gofrownica będzie łatwa w utrzymaniu, a same gofry zawsze wyjdą idealnie. Z parametrów technicznych natomiast, najważniejsza powinna być dla nas moc urządzenia. To właśnie od niej zależy bowiem czas przyrządzania gofrów, a także ich finalna struktura. Aby gofry były naprawdę dobre, muszą zostać przygotowane w bardzo wysokiej temperaturze, ale za to w krótkim czasie. Taki efekt zapewni tylko urządzenie o wysokiej mocy.
Gofrownica bąbelkowa — hit, czy chwilowy trend?
Wiele osób z pewnością zastanawia się, czy lepsza będzie gofrownica bąbelkowa, czy klasyczna. Ta pierwsza cieszy się bowiem w ostatnim czasie ogromną popularnością. Gofry z charakterystycznymi bąbelkami są absolutnym hitem. Są równie pyszne, co te tradycyjne, jednak prezentują się nieco inaczej. Podaje się je na wiele sposobów. Bardzo często serwuje się w nich na przykład lody. Czy jednak gofrownica bąbelkowa to dobry wybór? Czy to opłacalna inwestycja? Nic nie zapowiada, że trend na oryginalne gofry się kończy. Dlatego też z pewnością zakup ten będzie równie dobrą decyzją, co wybór klasycznej gofrownicy.
Funkcjonalna gofrownica do gastronomii
Urządzenia stosowane w gastronomii powinny być przede wszystkim praktyczne i funkcjonalne. Z tego też dobrze, jeśli nasza nowa gofrownica będzie reprezentować te właśnie cechy. Warto zwrócić uwagę, by płytki gofrownicy, można było myć w zmywarce. Zaoszczędzi to sporo naszego czasu. Co więcej, dobrze, jeśli urządzenie wyposażone jest w zmienne płytki. Dzięki temu w razie uszkodzenia, od razu zniwelujemy szkodę.
















Napisz komentarz
Komentarze