Brytfanna - niezawodna w każdej sytuacji
Dania jednogarnkowe cieszą się dużym uznaniem wśród osób, które chcą zjeść szybko, ekonomiczne i smacznie. Wystarczy znaleźć ciekawe przepisy, kupić składniki, przygotować, włożyć do brytfanny i co jakiś czas doglądać potrawę podczas smażenia czy pieczenia. Większość naczyń tego typu nie wymaga stałego doglądania podczas przyrządzania posiłków. Nie trzeba też używać dużej ilości tłuszczu, aby przygotować smaczne, aromatyczne danie.
Nieprzywierająca powłoka non stick zapewnia idealne rozprowadzanie ciepła, jego akumulację oraz brak przywierania. Dzięki uniwersalności brytfanny można w niej przygotować różnego rodzaju dani, np. usmażyć lub udusić rybę, smaczny gulasz mięsny, upiec ciasto, a nawet chleb. Możliwości jest dużo, tylko musisz wybrać odpowiednią brytfannę, dopasowaną do Twoich preferencji żywieniowych.
Brytfanna żeliwna - czy to się jeszcze opłaca?
Jeśli lubisz tradycyjne rozwiązania w kuchni, brytfanna żeliwna emaliowana powinna przypaść Ci do gustu. Soczysta zieleń, ognista czerwień, a może słoneczny żółty? Każdy z tych kolorów prezentuje się niezwykle ciekawie na kuchennej szafce. Jednak nie tylko atrakcyjny design przemawia za wyborem żeliwnej patelni. Charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, świetnie rozprowadza ciepło po całej powierzchni i akumuluje je. Dzięki temu potrawy pod przykryciem długo zatrzymują odpowiednią temperaturę i nie trzeba ich za chwilę podgrzewać. Oprócz tego brytfanna żeliwa jest bardzo wdzięczna, jeśli chodzi o utrzymanie jej w czystości.
Brytfanna aluminiowo - lekka i idealna do szybkich dań
Proste i szybkie rozwiązania, a do tego ekonomiczne są możliwe w kuchni dzięki brytfannie wykonanej z aluminium. Takie naczynie jest niezwykle lekkie i łatwo je przenosić z miejsca na miejsce. Szklana lub aluminiowa wodoodporna pokrywa umożliwia podglądanie procesu przygotowywania potrawy krok po kroku. Dzięki wyposażeniu brytfanny w powłokę non stick żadna potrawa nie będzie przywierać do dna i zostanie równomiernie zacieplona. Niezależnie od tego, czy wybierzesz brytfannę z powłoką tytanową, teflonową czy ceramiczną, aluminiowa brytfanna zapewni idealny smak i aromat przyrządzanych dań.
Niezawodna brytfanna ze stali nierdzewnej
Nie tylko żeliwne i kamienne brytfanny, ale też poczciwe stalowe naczynia wykazują się ponadprzeciętną wytrzymałością. Nagrzewają się wolniej, ale bardzo długo zatrzymują temperaturę. Nie wchodzą w reakcję z pożywieniem, podobnie jak aluminiowe i żeliwne naczynia. Jedynie co może być niewielkim minusem toi waga brytfanny, ale jakość przygotowanych potraw równoważy tę niedogodność. Stalowe brytfanny wyróżniają się prostym, minimalistycznym designem. Ładnie będą się prezentować w nowoczesnej kuchni z surową aranżacją wnętrza.
Oprócz wyboru materiału na brytfannę, zwróć uwagę na jej wielkość i kształty. Podłużna bardziej pasuje do pieczenia mięs i chlebów, a okrągła do dan gulaszowych i sosów. Warto mieć chociaż dwa rodzaje brytfanny, np. aluminiową i żeliwną lub jeden rodzaj o dwóch pojemnościach. Zastanów się, do czego będzie Ci potrzebna brytfanna, aby sprawdzała się w kuchni i długo służyła.
Napisz komentarz
Komentarze