Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 23 czerwca 2025 11:21
Reklama

Brytfanna - naczynie, które warto mieć w swojej kuchni

Słowo brytfanna przywodzi na myśl tradycyjne ciężkie żeliwne garnki lub kamionki. Użytkowano ich do przygotowywania różnego rodzaju dań jednogarnkowych, które miały wyjątkowy smak i aromat. Obecnie również kupuje się takie brytfanny, ale rynek z małym domowym AGD wzbogacił się o wiele nowoczesnych rozwiązań.

Brytfanna - niezawodna w każdej sytuacji

Dania jednogarnkowe cieszą się dużym uznaniem wśród osób, które chcą zjeść szybko, ekonomiczne i smacznie. Wystarczy znaleźć ciekawe przepisy, kupić składniki, przygotować, włożyć do brytfanny i co jakiś czas doglądać potrawę podczas smażenia czy pieczenia. Większość naczyń tego typu nie wymaga stałego doglądania podczas przyrządzania posiłków. Nie trzeba też używać dużej ilości tłuszczu, aby przygotować smaczne, aromatyczne danie.

Nieprzywierająca powłoka non stick zapewnia idealne rozprowadzanie ciepła, jego akumulację oraz brak przywierania. Dzięki uniwersalności brytfanny można w niej przygotować różnego rodzaju dani, np. usmażyć lub udusić rybę, smaczny gulasz mięsny, upiec ciasto, a nawet chleb. Możliwości jest dużo, tylko musisz wybrać odpowiednią brytfannę, dopasowaną do Twoich preferencji żywieniowych.

Brytfanna żeliwna - czy to się jeszcze opłaca?

Jeśli lubisz tradycyjne rozwiązania w kuchni, brytfanna żeliwna emaliowana powinna przypaść Ci do gustu. Soczysta zieleń, ognista czerwień, a może słoneczny żółty? Każdy z tych kolorów prezentuje się niezwykle ciekawie na kuchennej szafce. Jednak nie tylko atrakcyjny design przemawia za wyborem żeliwnej patelni. Charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, świetnie rozprowadza ciepło po całej powierzchni i akumuluje je. Dzięki temu potrawy pod przykryciem długo zatrzymują odpowiednią temperaturę i nie trzeba ich za chwilę podgrzewać. Oprócz tego brytfanna żeliwa jest bardzo wdzięczna, jeśli chodzi o utrzymanie jej w czystości.

Brytfanna aluminiowo - lekka i idealna do szybkich dań

Proste i szybkie rozwiązania, a do tego ekonomiczne są możliwe w kuchni dzięki brytfannie wykonanej z aluminium. Takie naczynie jest niezwykle lekkie i łatwo je przenosić z miejsca na miejsce. Szklana lub aluminiowa wodoodporna pokrywa umożliwia podglądanie procesu przygotowywania potrawy krok po kroku. Dzięki wyposażeniu brytfanny w powłokę non stick żadna potrawa nie będzie przywierać do dna i zostanie równomiernie zacieplona. Niezależnie od tego, czy wybierzesz brytfannę z powłoką tytanową, teflonową czy ceramiczną, aluminiowa brytfanna zapewni idealny smak i aromat przyrządzanych dań.

Niezawodna brytfanna ze stali nierdzewnej

Nie tylko żeliwne i kamienne brytfanny, ale też poczciwe stalowe naczynia wykazują się ponadprzeciętną wytrzymałością. Nagrzewają się wolniej, ale bardzo długo zatrzymują temperaturę. Nie wchodzą  w reakcję z pożywieniem, podobnie jak aluminiowe i żeliwne naczynia. Jedynie co może być niewielkim minusem toi waga brytfanny, ale jakość przygotowanych potraw równoważy tę niedogodność. Stalowe brytfanny wyróżniają się prostym, minimalistycznym designem. Ładnie będą się prezentować w nowoczesnej kuchni z surową aranżacją wnętrza.

Oprócz wyboru materiału na brytfannę, zwróć uwagę na jej wielkość i kształty. Podłużna bardziej pasuje do pieczenia mięs i chlebów, a okrągła do dan gulaszowych i sosów. Warto mieć chociaż dwa rodzaje brytfanny, np. aluminiową i żeliwną lub jeden rodzaj o dwóch pojemnościach. Zastanów się, do czego będzie Ci potrzebna brytfanna, aby sprawdzała się w kuchni i długo służyła.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama