Co daje ci profesjonalny ekspres do kawy?
Kawa musi być odpowiednio mocna, aromatyczna, idealnie zaparzona. Nie każdy z nas potrafi taką kawę samodzielnie przyrządzić, dlatego chętnie zamawiamy ją w kawiarni lub restauracji. Profesjonalny ekspres do kawy gwarantuje, że kawa w nim przygotowana będzie idealnie świeża, odpowiednio zaparzona. Ponadto wiele urządzeń posiada obecnie szereg nowoczesnych funkcji, które ułatwiają profes przygotowywania kawy, pozwalają ponadto idealnie spienić mleko. Z profesjonalnym sprzętem można przyrządzić więc zarówno aromatyczne espresso, jak i kremowe cappuccino czy tak lubiane przez wielu latte.
Ekspresy do kaw to jednak urządzenia przeznaczone nie tylko dla obiektów gastronomicznych. Z powodzeniem tego typu sprzęt można zakupić do firmowej kuchni czy urzędu. Poczęstowanie gości lub interesariuszy idealnie przygotowaną kawą zawsze robić przecież dobre wrażenie. Jeśli z ekspresu korzysta codziennie wielu pracowników, profesjonalne urządzenie to najlepsze rozwiązanie, które poradzi sobie z tak wysoką częstotliwością użytkowania.
Czym powinien wyróżniać się profesjonalny ekspres?
Ekspresy automatyczne oraz kolbowe mogą się między sobą różnić szeregiem funkcjonalności, zasadą działania. Mamy do wyboru ekspresy, które parzą jedynie czarną kawę, modele, które pozwalają na spienianie mleka, samodzielnie mielą kawę lub potrzebują do tego celu osobnego urządzenia. Mamy w końcu ekspresy w pełni zautomatyzowane, jak i modele kolbowe. Niezależnie od tego, na który model urządzenia się decydujesz, profesjonalny ekspres do kawy powinien wyróżniać się:
- jakością ekstrakcji: urządzenie musi pozwalać na precyzyjną regulację temperatury, ciśnienia, czasu parzenia; jeśli zaś jest w pełni zautomatyzowane — gwarantować idealny dobór tych parametrów;
- stabilnym ciśnieniem niezbędnym do odpowiedniego parzenia kawy,
- stabilną i trwałą konstrukcją,
- łatwością utrzymania sprzętu w czystości,
- dopasowaniem rozmiaru do przestrzeni, jaką dysponujesz,
- odpowiednią pojemnością zbiornika na wodę lub bezpośrednim podłączeniem wody
- szybkością i efektywnością przygotowania kawy, wpływającą na wydajność urządzenia,
- atrakcyjnym designem i ciekawą estetyką, która sprawi, że sam sprzęt będzie także ozdobą baru czy firmowej kuchni.
Warto upewnić się także, jak przedstawia się kwestia serwisu, wymiany części, dostępności zamienników czy wsparcia technicznego w razie jakiejkolwiek awarii.
Profesjonalne ekspresy — automatyczne czy kolbowe?
W firmowych kuchniach najczęściej sięga się po ekspresy automatyczne, które wykonują cały proces parzenia bez jakiejkolwiek pomocy z twojej strony. W przypadku gastronomii sprawa przedstawia się nieco inaczej. Oczywiście jeśli prowadzisz niewielki punkt gastronomiczny, a kawa jest jedynie dodatkiem w twoim menu, możesz pozwolić sobie na ekspres w pełni automatyczny. Jeśli jednak chcesz zaoferować swoim klientom możliwość dopasowania napoju do ich preferencji, ekspres kolbowy będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, ponieważ pozwala on na regulację czasu parzenia, a przez to ustalanie mocy, aromatu kawy. Ekspresy profesjonalne dają w tym zakresie naprawdę sporo możliwości, o których warto dowiedzieć się więcej.















Napisz komentarz
Komentarze