Czym jest liofilizator?
Jak sama nazwa mówi, urządzenie służy prowadzeniu procesu liofilizacji, czyli suszeniu sublimacyjnemu zamrożonych substancji. Sprzęt jest zbudowany z pompy próżniowej i mechanizmu, który usuwa pary rozpuszczalnika. Ponadto znajdziesz w nim komory oraz naczynia, w których umieścisz preparaty.
Najlepsze urządzenia na rynku są mniejsze od standardowej lodówki. Doskonale sprawdzają się przy suszeniu mięs, owoców, warzyw, ziół czy dań gotowych. Najważniejszym atutem jest zachowanie właściwości odżywczych i smakowych. Mamy więc do czynienia z bezpiecznym i sprawdzonym rozwiązaniem.
Nic więc dziwnego, że tak wiele osób decyduje się na liofilizator. To świetna propozycja dla entuzjastów zdrowego żywienia czy sportowców. Co ciekawe, z tego typu rozwiązania korzystają także astronauci. Warto dodać, że renomowane firmy oferują również liofilizatory przeznaczone do badań laboratoryjnych.
Na czym polega liofilizacja?
Proces liofilizacji cieszy się popularnością już od wielu lat. Potocznie jest określany mianem suszenia mrozem. W praktyce polega na zamrażaniu, a końcową czynnością jest odsysanie wody.
Pierwszy etap całego procesu to mrożenie, które odbywa się temperaturze od -50 do -80 °C. Ta faza trwa dosyć krótko i zapobiega powstawaniu kryształków lodu. Kolejna czynność to suszenie sublimacyjne, czyli połączenie obniżania ciśnienia w warunkach próżniowych i fali ciepła. Taki proces pozwala pozbyć się aż 95% wody z pokarmu. Co ważne, wilgoć nie skrapla się, lecz ulega kondensacji.
Ostatni punkt procesu to ponowne suszenie. Tym razem stosuje się temperaturę 40-50 °C. W ten sposób można pozbyć się kolejnych cząsteczek wody. Liofilizacja pozostawia jedynie 1-2% wilgoci. Dzięki temu następuje wydłużenie czasu przechowywania produktu. Natomiast substancje podatne na proces utleniania chronione są w próżni. Zatem nie musisz martwić się o utratę właściwości odżywczych żywności.
Jak wybrać liofilizator?
W ofercie dobrego sklepu z pewnością znajdziesz liofilizatory https://frostx.pl/pl/ dopasowane do osobistych potrzeb. Obok wspomnianych modeli laboratoryjnych bez trudu wybierzesz profesjonalny sprzęt, który sprawdzi się w domu lub małej firmie, produkującej liofilizaty. Nie zabraknie również konstrukcji, które znakomicie sprawdzą się w większych zakładach.
Zanim dokonasz wyboru, rzuć okiem na specyfikację techniczną urządzeń. Do kluczowych aspektów należy maksymalny załadunek czy jakość wykonania. Ponadto zwróć uwagę na wymiary oraz zastosowane technologie.
Zachęcamy do wyboru liofilizatorów bezpośrednio u producenta. Dzięki temu uzyskasz dostęp do bogatej i zróżnicowanej oferty. Ponadto skorzystasz z cennych wskazówek prosto od doświadczonych specjalistów. W ten sposób z łatwością dokonasz udanego wyboru.















Napisz komentarz
Komentarze