Co jest przyczyną refluksu?
Refluks występuje, gdy mięsień na końcu przełyku nie zamyka się prawidłowo. To przez to kwas żołądkowy cofa się do przełyku, powodując pieczenie i inne objawy.
Na ryzyko refluksu wpływa kilka czynników. Są nimi między innymi otyłość, ciąża, przepuklina, niektóre leki, spożywanie dużych posiłków, leżenie bezpośrednio po jedzeniu, a nawet jedzenie bezpośrednio przed snem.
Co ważne, dieta przy refluksie jest niezwykle ważna. Niektóre pokarmy i napoje mogą zwiększyć jego ryzyko. Należą do nich produkty takie jak alkohol, kawa, czekolada, a także potrawy pikantne, tłuste lub smażone.
Jaka dieta przy refluksie?
Przy nawracającej zgadze najważniejsze jest by ustalić, co je powoduje i zmodyfikować styl życia tak, by ograniczyć jej siłę i występowanie. Jedną z ważniejszych kwestii będzie dieta przy refluksie. Wprowadzenie do niej określonych pokarmów może pomóc znacząco zmniejszyć dolegliwości.
Błonnik pokarmowy
Istotne jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Pomoże on wchłonąć nadmiar kwasu żołądkowego. Pokarmy bogate w błonnik to pieczywo pełnoziarniste, owoce i warzywa.
Chude białko
Białko jest niezwykle ważne w diecie każdego człowieka. W przypadku osób z refluksem powinno to być jednak białko chude. Może ono pochodzić z produktów takich jak kurczak, ryba i indyk, które rzadziej wywołują zgagę niż mięso o wysokiej zawartości tłuszczu.
Żywność alkaliczna
Pokarmy, które są zasadowe, takie jak banany, melony i zielone warzywa liściaste, mogą pomóc zneutralizować kwas żołądkowy i zmniejszyć objawy zgagi.
Pokarmy bogate w probiotyki
Probiotyki mogą pomóc zrównoważyć poziom dobrych i złych bakterii w jelitach, co poprawi trawienie i zmniejszy objawy refluksu żołądkowego. Pokarmy tkie to jogurt, kefir i kiszone warzywa, takie jak kimchi czy kapusta kiszona.
Pokarmy o niskiej zawartości kwasów
Pokarmy o niskiej zawartości kwasów, takie jak owies, ryż i komosa ryżowa, mogą pomóc zmniejszyć ilość kwasu w żołądku i zapobiegać objawom refluksu żołądkowego.
Czego nie jeść przy refluksie?
Dieta przy refluksie https://www.uhrabiego.pl/blog/dieta-refluksowa-co-mozna-jesc-przy-refluksie polega również na unikaniu pokarmów, które go wyzwalają. Niektóre pokarmy i napoje mogą wywoływać zgagę i należy z nich zrezygnować. Należą do nich między innymi:
- Alkohol,
- Kawa i herbata,
- Czekolada,
- Pikantne potrawy,
- Tłuste i smażone potrawy,
- Pomidory,
- Owoce cytrusowe,
- Mięta pieprzowa,
- Czosnek i cebula.
Ważne przy tym, aby pamiętać, że każdy jest inny, a to, co może wywołać refluks żołądkowy u jednej osoby, może zupełnie nie szkodzić innej. Dieta przy refluksie może więc wymagać prowadzenie dziennika, w którym należy odnotowywać, które pokarmy i napoje wywołują objawy. Zawsze warto także zasięgnąć porady lekarki lub dietetyka, by jak najlepiej dopasować dietę do swojego zdrowia.














Napisz komentarz
Komentarze