Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 22 grudnia 2025 06:16
Reklama

Jaka dieta przy refluksie?

Refluks żołądkowo-przełykowy to częsta i nieprzyjemna przypadłość. Występuje, gdy kwas żołądkowy cofa się do przełyku i powoduje pieczenie w klatce piersiowej. Powoduje to uczucie powszechnie określane zgagą. Aby nad nim zapanować, istotne jest wdrożenie odpowiedniej diety.

Co jest przyczyną refluksu?

Refluks występuje, gdy mięsień na końcu przełyku nie zamyka się prawidłowo. To przez to kwas żołądkowy cofa się do przełyku, powodując pieczenie i inne objawy.

Na ryzyko refluksu wpływa kilka czynników. Są nimi między innymi otyłość, ciąża, przepuklina, niektóre leki, spożywanie dużych posiłków, leżenie bezpośrednio po jedzeniu, a nawet jedzenie bezpośrednio przed snem.

Co ważne, dieta przy refluksie jest niezwykle ważna. Niektóre pokarmy i napoje mogą zwiększyć jego ryzyko. Należą do nich produkty takie jak alkohol, kawa, czekolada, a także potrawy pikantne, tłuste lub smażone.

Jaka dieta przy refluksie? 

Przy nawracającej zgadze najważniejsze jest by ustalić, co je powoduje i zmodyfikować styl życia tak, by ograniczyć jej siłę i występowanie. Jedną z ważniejszych kwestii będzie dieta przy refluksie. Wprowadzenie do niej określonych pokarmów może pomóc znacząco zmniejszyć dolegliwości.

Błonnik pokarmowy

Istotne jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Pomoże on wchłonąć nadmiar kwasu żołądkowego. Pokarmy bogate w błonnik to pieczywo pełnoziarniste, owoce i warzywa.

Chude białko

Białko jest niezwykle ważne w diecie każdego człowieka. W przypadku osób z refluksem powinno to być jednak białko chude. Może ono pochodzić z produktów takich jak kurczak, ryba i indyk, które rzadziej wywołują zgagę niż mięso o wysokiej zawartości tłuszczu.

Żywność alkaliczna

Pokarmy, które są zasadowe, takie jak banany, melony i zielone warzywa liściaste, mogą pomóc zneutralizować kwas żołądkowy i zmniejszyć objawy zgagi.

Pokarmy bogate w probiotyki

Probiotyki mogą pomóc zrównoważyć poziom dobrych i złych bakterii w jelitach, co poprawi trawienie i zmniejszy objawy refluksu żołądkowego. Pokarmy tkie to jogurt, kefir i kiszone warzywa, takie jak kimchi czy kapusta kiszona.

Pokarmy o niskiej zawartości kwasów

Pokarmy o niskiej zawartości kwasów, takie jak owies, ryż i komosa ryżowa, mogą pomóc zmniejszyć ilość kwasu w żołądku i zapobiegać objawom refluksu żołądkowego.

Czego nie jeść przy refluksie?

Dieta przy refluksie https://www.uhrabiego.pl/blog/dieta-refluksowa-co-mozna-jesc-przy-refluksie polega również na unikaniu pokarmów, które go wyzwalają. Niektóre pokarmy i napoje mogą wywoływać zgagę i należy z nich zrezygnować. Należą do nich między innymi:

- Alkohol,

- Kawa i herbata,

- Czekolada,

- Pikantne potrawy,

- Tłuste i smażone potrawy,

- Pomidory,

- Owoce cytrusowe,

- Mięta pieprzowa,

- Czosnek i cebula.

Ważne przy tym, aby pamiętać, że każdy jest inny, a to, co może wywołać refluks żołądkowy u jednej osoby, może zupełnie nie szkodzić innej. Dieta przy refluksie może więc wymagać prowadzenie dziennika, w którym należy odnotowywać, które pokarmy i napoje wywołują objawy. Zawsze warto także zasięgnąć porady lekarki lub dietetyka, by jak najlepiej dopasować dietę do swojego zdrowia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama