Cholesterol - jakie funkcje pełni w organizmie
Cholesterol występuje w tkankach i osoczu krwi. Jest niezwykle ważnym związkiem, który wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie, na przykład:
-
bierze udział w syntezie hormonów płciowych i kwasów żółciowych;
-
wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego;
-
wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich funkcji mózgu;
-
ma wpływ na poprawne działanie receptorów serotoniny;
-
syntetyzuje witaminę D.
Jego niedobór, czyli hipolipidemia, wiąże się z ryzykiem wystąpienia depresji, zaburzeniami pracy mózgu czy układu nerwowego. O wiele częściej spotykamy się jednak z podwyższonym poziomem cholesterolu Ten z kolei prowadzi do rozwoju miażdżycy i chorób układu krwionośnego, w tym udarów i zawału serca.
Rodzaje cholesterolu
Cholesterol, jako lipid, nie jest rozpuszczalny w wodzie. W związku z tym występuje w organizmie w postaci złożonych związków w parze z białkami - związki te nazywamy lipoproteinami. W zależności od proporcji lipidów i protein wyróżnia się “zły” i “dobry” cholesterol.
Ten zły, to cholesterol LDL (z ang. Low Density Lipoproteins), czyli cząsteczka o niskiej gęstości. To właśnie ona odkłada się w naczyniach krwionośnych, prowadząc do rozwoju miażdżycy i zamknięcia światła naczyń. Do odkładania się cholesterolu prowadzi jego nadwyżka w krwioobiegu, której przyczyną jest nieodpowiednia dieta, siedzący tryb życia oraz przewlekły stres.
HDL (High Density Lipoproteins) jest przeciwieństwem “złej” frakcji - jego wysoki poziom obniża ryzyka chorób układu krążenia. Dzieje się tak, poniewać cholesterol HDL “wymiata” z naczyń krwionośnych osadzające się frakcje cholesterolu LDL. Należy więc podnosić poziom “dobrego cholesterolu” poprzez dietę i styl życia.
Jak przeprowadzić badanie poziomu cholesterolu?
Do dokładnego oznaczania poziomu cholesterolu we krwi służy lipidogram (inaczej profil lipidowy), czyli badanie poziomu cholesterolu całkowitego (LDL, HDL oraz TG, czyli trójglicerydów). Wyniki, w zależności od laboratorium, podawane są w mmol/l (milimolach na litr) lub w mg/dl (miligramach na decylitr).
Istnieją również proste testy, które wykonać można w domu. Wystarczy pobrać kroplę krwi z palca, aby odczytać poziom całkowity cholesterolu. Testy te nie są jednak tak miarodajne jak te przeprowadzane w laboratorium.
Jakie są normy poziomu cholesterolu dla kobiet i mężczyzn?
Normy dotyczące poziomu cholesterolu są bardzo indywidualne.
Poziom cholesterolu całkowitego we krwi młodej i zdrowej osoby zalecany przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne wynosi 190 mg/dl (5 mmol/l) zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Dla kobiet zalecany poziom cholesterolu HDL powinien przekraczać 45 mg/dl (1,2 mmol/l), a dla mężczyzn 40 mg/dl (1,2 mmol/l).
Norma ta jednak różni się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Poniżej przedstawiamy przyjmowane normy dla osób spoza grupy z umiarkowanym ryzykiem:
-
dla osób z grupy wysokiego ryzyka: do 175 mg/dl (4,5 mmol/l);
-
dla osób z grupy bardzo wysokiego ryzyka (chorujących na miażdżycę, cukrzycę lub chorobę wieńcową): do 175 mg/dl (4,5 mmol/l).
Dokładnie rozpisane i wyjaśnione normy dotyczące konkretnych parametrów lipidogramu znaleźć można pod adresem https://dietadlaserca.pl/artykuly/wszystkie/normy-cholesterolu-hdl-ldl-i-trojglicerydow/.
Jak naturalnie obniżyć całkowite poziom cholesterolu we krwi?
Aby naturalnie obniżyć całkowite stężenie cholesterolu we krwi należy zadbać o prawidłową dietę oraz zdrowy tryb życia. Zalecana jest regularna aktywność fizyczna - szczególnie ćwiczenia aerobowe. Mogą to być energiczne spacery, przejażdżki rowerowe czy truchty. Ważne, by zadbać o regularność - zaleca się, by na ruch przeznaczyć około 30 minut, trzy razy w tygodniu.
Zmienić należy również dietę. Najlepiej rozpocząć od wprowadzenia do niej dużej ilości warzyw i owoców. Należy włączyć również zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak olej lniany czy oliwa z oliwek. Zarówno one, jak i orzechy, zawierają duże ilości cennych kwasów omega-3. Dobrym pomysłem będzie zredukowanie ilości zjadanych produktów odzwierzęcych - prawdziwymi bombami cholesterolowymi są bowiem żółtka jaj kurzych i wątróbka wieprzowa. Również spożycie żółtego sera oraz karkówki warto ograniczyć do minimum. Zamiast tego warto wybrać roślinne źródła białka, takie jak warzywa strączkowe i produkty sojowe.
Więcej na ten temat możesz przeczytać na stronie: https://dietadlaserca.pl/artykuly/wszystkie/jak-obnizyc-cholesterol-domowymi-sposobami/















Napisz komentarz
Komentarze