Radomska Kuchnia Społeczna to spotkania kulinarne tworzone przez uczestników, które mają na celu wymianę doświadczeń, przepisów oraz pomysłów dotyczących odżywiania i przygotowywania potraw na bazie roślin. Na spotkaniu obowiązuje zasada szwedzkiego stołu. Warunkiem uczestnictwa jest przyniesienie potrawy przygotowanej na bazie roślin lub wrzucenie 10 zł do puszki i próbowanie tego co przygotowali inni.
Wczoraj na stole królowały takie potrawy jak: zapiekanka z serem, który zrobiono z ziemniaka, schabowe z selera, pasztety, hummusy z burakiem i z czarnuszką, nuggetsy z ciecierzycy w panierce z płatków owsianych, brownie bez pieczenia z kaszy jaglanej oraz wiele innych pyszności. Uczestnicy spotkania przy tak smacznym jedzeniu ustalali plan działania na rok 2019. Zaplanowano warsztaty, tematy przewodnie spotkań oraz zabawy intelektualne i manualne skoncentrowane wokół tematyki zdrowego odżywiania oraz zero waste (w dosłownym tłumaczeniu „brak śmieci” lub „brak marnowania” czyli styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska).
Poniżej zdjęcia potraw, których można było skosztować podczas niedzielnego spotkania.





Najbliższa Kuchnia Społeczna już w lutym. Tym razem organizatorzy zapraszają do wspólnej zabawy typu pub quiz z kategoriami w stylu kuchnie świata. Na uczestników wydarzenia będą czekały pyszne potrawy, dobra zabawa, a na zwycięzców quizu nagrody.
Stowarzyszenie Droga Mleczna zaprasza już 24 lutego o godzinie 17 do restauracji Gruszki na Wierzbie przy ulicy Żeromskiego 60.
















Napisz komentarz
Komentarze