Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 15:47
Reklama

Festiwal Zupy w "gastronomiku"

Dzisiaj (piątek) odbył się IV Festiwal Zupy w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich


Cykliczna impreza odbyła się przy okazji Dni Otwartych Szkoły. Uczniowie prezentowali swoje osiągnięcia i umiejętności młodszym kolegom na specjalne przygotowanych stoiskach. Cukiernik, piekarz, wędliniarz, technik hotelarstwa to tylko niektóre z zawodów, w których kształcą się uczniowie „gastronomika”.

  • W naszej szkole mamy możliwość uczyć się przedmiotów ogólnych, a dodatkowo przedmiotów zawodowych. Możemy wyjeżdżać zagranicę i tam robić praktyki zawodowe. Ciesze się, że wybrałem te szkołę – powiedział nam Ernest, uczeń IV klasy, który uczy się na kelnera.

Kulminacyjnym punktem imprezy był IV Festiwal Zupy. Wszyscy odwiedzający mieli okazję spróbować dwunastu - wyłonionych po pierwszym etapie konkursu - zup i zagłosować na jedną z nich.

  • Konkurs cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród uczniów. Zupy przygotowuje dwanaście zespołów 4- osobowych, reprezentujących poszczególne klasy - powiedziała Agnieszka Krawczyk, nauczycielka przedmiotów zawodowych.

Uczniowie przyznali, że przepisy na swoje popisowe dania znaleźli w Internecie i zmodyfikowali je. Każda grupa wykonała przynajmniej jedną próbę, aby sprawdzić i dopracować konkursowy przepis.

Do oceniania potraw zaproszono m.in. radomskich restauratorów, szefów kuchni, senatora Wojciecha Skurkiewicza, Dyrektora Wydziału Edukacji, Sportu i Turystyki UM Leszka Pożyczkę, Przewodniczącą Rady Rodziców oraz wicedyrektor szkoły Bożena Puton i innych. W pięciostopniowej skali punktowej mieli oni ocenić: wygląd ogólny, konsystencję, zapach, smak oraz oryginalność. Niektóre nazwy zup zaskakiwały: „Bagno Shreka”, „Mafiozo z Sycylii”, „Podmiejski Masakrator”.

  • Pięć, sześć zup było naprawdę fajnych. Za parę lat będą z tych młodych ludzi kucharze. Trochę mnie martwi, że mało jest chłopców, a więcej dziewczyn- przyznał ze śmiechem szef kuchni Restauracji Teatralna Daniel Sochanek.

Członkowie jury przyznali, że ciężko było wyłonić zwycięzcę, ostatecznie wygrała „Czarna Mamba”, serca publiczności podbiła natomiast „Żołnierska grochówka”. Dla wszystkich którzy nie mieli możliwości pojawić się na festiwalu w „Gastronomiku”, a chcieliby spróbować smakowitych zup, mamy dobrą wiadomość już niebawem przepisy będą dostępne na stronie szkoły.


Podziel się
Oceń

Reklama
ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama