Uczniowie Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu w ramach programu LEONARDO DA VINCI wyjadą na staże zawodowe do Niemiec.
Na ponad 800 wniosków złożonych z całego kraju, pozytywnie zweryfikowanych zostało 96. Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej, jako jedyna szkoła z Radomia otrzymała dofinansowanie, a wniosek został sklasyfikowany na 21 miejscu.
Staże będą finansowane w całości ze środków Unii Europejskiej, a ich realizacja odbędzie się w latach 2012-2014. Projekt pod tytułem: „Świadczenie usług dla obszarów wiejskich szansą na podjęcie działalności gospodarczej dla absolwenta Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu” będzie realizowany we współpracy z trzema niemieckimi ośrodkami kształcenia zawodowego, znajdującymi się w Brandenburgii i Dolnej Saksonii. W stażu uczestniczyć będą trzy 20 osobowe grupy uczniów wraz z opiekunami. W wyjazdach wezmą udział uczniowie technikum architektury krajobrazu, mechanizacji rolnictwa oraz żywienia i gospodarstwa domowego.
Uczniowie uczęszczający do technikum architektury krajobrazu, w ramach stażu poznają sposoby prowadzenia działalności usługowej z zakresu zakładania i pielęgnacji zieleni przy obiektach gastronomicznych, turystycznych i rekreacyjnych, usługowych i sportowych oraz agroturystycznych.
Uczniowie z technikum mechanizacji rolnictwa, realizując projekt zapoznają się z zasadami poprawnego użytkowania sprzętu do ochrony roślin, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska naturalnego i BHP. Stażyści dodatkowo będą mieli możliwość poznać najnowsze rozwiązania techniczne w opryskiwaczach rolniczych. Niemcy znani są w UE z bardzo rygorystycznego podejścia do spraw związanych z ochroną środowiska naturalnego.
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego zainteresowani są opanowaniem wiadomości i umiejętności praktycznych niezbędnych przy urządzaniu zakładów gastronomicznych. Nowoczesne wyposażone placówki niemieckiej umożliwi uczniom zapoznanie się ze współczesnymi rozwiązaniami technicznymi i technologicznymi w gastronomii. Udział w stażu pozwoli również na zapoznanie się z tradycjami kulinarnymi Niemiec. Staż za granicą umożliwi także nabycie umiejętności posługiwania się wyrażeniami stosowanymi w gastronomii międzynarodowej i porozumiewać się z konsumentem w języku obcym.
Po ukończeniu stażu zostaną wystawione dokumenty EUROPASS MOBILITY. Każdy uczestnik otrzyma zaświadczenie o udziale w projekcie LdV, a także certyfikat od organizacji przyjmującej potwierdzający jego udział w Projekcie i zakres odbytego stażu. Za całość projektu jest odpowiedzialny dyrektor Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej Paweł Frankowicz. Jest to już 12 projekt opracowany i realizowany przez Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w ramach programu Leonardo da Vinci. Do tej pory już blisko 300 uczniów z Agrotechnika uczestniczyło z bezpłatnych zagranicznych stażach zawodowych. Każdy z projektów zanim został skierowany do realizacji, musiał wygrać rywalizację z innymi projektami i zostać pozytywnie oceniony przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji.













