
GOŁĄBKI ANNY MARII BIAŁKOWSKIEJ
- główka wcześniej ukiszonej kapusty
- 4 szklanki kaszy gryczanej
- 2-3 cebule
- 2 filiżanki suszonych grzybów
- olej, sól, pieprz
- bulion grzybowy z przyprawami (ziele, listek, pieprz, jałowiec)
Kapustę gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie ok. 90 min. Wcześniej (nawet poprzedniego dnia) moczymy, płuczemy i gotujemy (ok. 20 min.) grzyby, z dodatkiem warzyw (seler, pietruszkę i listek przepuszczamy przez maszynkę). Na wywarze z grzybów parzymy kaszę gryczaną na półmiękko; nieco wywaru zostawiamy do zalewy. Drobno posiekaną cebulę zeszklić i dodać do grzybów. Mieszamy grzyby z kaszą, doprawiamy do smaku, dodajemy nieco oleju.
Kapustę rozbieramy; małe liście idą na dno rondla, w duże zawijamy farsz. Gołąbki układamy ciasno w rondlu, zalewamy osolonym wywarem z dodatkiem 0,5 filiżanki oleju, dusimy pod przykryciem ok. 2 h. Można pod koniec gotowania zalać słodką śmietanką.














