Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 11:32
Reklama

Gołąbki Anny Marii Białkowskiej

Wigilia w domu Anny Marii Białkowskiej jest tradycyjna i postna. Na stole jest dwanaście potraw, nie może zabraknąć czerwonego barszczu i pierogów z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną. Z nami posłanka podzieliła się przepisem na gołąbki.


GOŁĄBKI ANNY MARII BIAŁKOWSKIEJ

- główka wcześniej ukiszonej kapusty

- 4 szklanki kaszy gryczanej

- 2-3 cebule

- 2 filiżanki suszonych grzybów

- olej, sól, pieprz

- bulion grzybowy z przyprawami (ziele, listek, pieprz, jałowiec)


Kapustę gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie ok. 90 min. Wcześniej (nawet poprzedniego dnia) moczymy, płuczemy i gotujemy (ok. 20 min.) grzyby, z dodatkiem warzyw (seler, pietruszkę i listek przepuszczamy przez maszynkę). Na wywarze z grzybów parzymy kaszę gryczaną na półmiękko; nieco wywaru zostawiamy do zalewy. Drobno posiekaną cebulę zeszklić i dodać do grzybów. Mieszamy grzyby z kaszą, doprawiamy do smaku, dodajemy nieco oleju.

Kapustę rozbieramy; małe liście idą na dno rondla, w duże zawijamy farsz. Gołąbki układamy ciasno w rondlu, zalewamy osolonym wywarem z dodatkiem 0,5 filiżanki oleju, dusimy pod przykryciem ok. 2 h. Można pod koniec gotowania zalać słodką śmietanką.



Podziel się
Oceń

ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama