Barmani z Radomia wśród najlepszych!

Barmani z Radomia wśród najlepszych!
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ

Najlepsi barmani z centralnej i wschodniej Polski spotkają się 23 sierpnia w Krasnymstawie podczas „Chmielaków”, gdzie wezmą udział w regionalnym finale prestiżowego konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. Ci, którzy wykażą się największą wiedzą i umiejętnościami, zawalczą podczas ogólnopolskiego finału, który wyłoni pięciu polskich mistrzów barmaństwa. 

Serwowanie piwa to sztuka, na którą składa się m.in. przygotowanie i dobór szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki przy nalewaniu, regulacja siły strumienia z kranu czy dbałość o odpowiednią pianę. Mistrzostwo w niej osiągnęli Czesi, u których mówi się, że piwowar warzy piwo, ale to barman je tworzy. Można uwarzyć najlepsze piwo, ale i tak jego ostateczny smak będzie zależał od barmana, który je podaje.

W sobotę 23 sierpnia w Krasnymstawie w woj. lubelskim będzie można przekonać się, co znaczy zaserwować piwo po mistrzowsku na jeden z trzech czeskich sposobów. Tego dnia dziesięciu najlepszych barmanów z centralnej i wschodniej Polski zmierzy się w regionalnym finale prestiżowego konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. Wśród nich znajdą się reprezentanci Radomia: Jarosław Górski (Club & Restaurant Mojito), Paulina Stachowicz (Club & Restaurant Mojito), Malwina Górska (Cafe pod Kasztanami) i Przemysław Trybuła (Club Rozmaryn).

Główny punkt imprezy to konkurs sztuki barmańskiej. Barmanom będzie można kibicować
w specjalnej strefie Pilsner Urquell otwartej dla publiczności. W trakcie wydarzenia każdy będzie mógł przyjrzeć się pracy najlepszych barmanów z regionu, podziwiając trudną sztukę serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Uczestnicy, by przejść do ogólnopolskiego finału konkursu, będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami w nalewaniu piwa, ale również prawidłowo rozpoznać piwa w tzw. ślepym teście. Oceniana będzie także autoprezentacja barmanów i ich umiejętność prowadzenia rozmowy z konsumentami. Piątka najlepszych zawalczy o miano mistrza barmaństwa w wielkim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie.

Barmani, by zakwalifikować się do regionalnych finałów, musieli wypełnić specjalny test, sprawdzający zarówno wiedzę o samym piwie, jak i szczegółową znajmość faktów o piwie Pilsner Urquell. Najlepsza setka wzięła następnie udział w szkoleniu Experience Day. Podczas dedykowanych warsztatów uczestnicy doskonalili swoje umiejętności m.in. z perfect pour, czyli perfekcyjnego serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Kurs był również okazją do zdobycia cennej wiedzy dotyczącej składu i warzenia tego złotego trunku oraz tajników piwnej sensoryki.

Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa była wizyta tzw. tajemniczego klienta. Podczas jego  niezapowiedzianej i anonimowej wizyty barmani musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas Experience Day. Każde takie spotkanie kończyło się wypełnieniem przez tajemniczego klienta ankiety z punktacją, która decydowała o udziale barmana w finale regionalnym.

Najlepsza dwudziestka z eliminacji regionalnych spotka się na ogólnopolskim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie. Oprócz nagrody pieniężnej w wysokości 2500zł dla
pięciu najwyżej ocenionych barmanów, dziesięciu najlepszych finalistów wyjedzie na Pilsner Fest do Pilzna oraz weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu barmańskim. Dzięki formule konkursu barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale przede wszystkim zdobywają cenną wiedzę merytoryczną.

Zapraszamy do aktywnego śledzenia dalszych etapów Pilsner Urquell Polish Master Bartender
Więcej informacji: www.pilsner.pl oraz www.facebook.com/PilsnerUrquellPolska

.

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ

Polecamy