Konkurs miał na celu rozwijanie pasji kulinarnych, kreatywności oraz doskonalenie umiejętności zawodowych uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą i techniką, ale też wyczuciem smaku i artystycznym podejściem do gotowania.
W rywalizacji wzięło udział siedmiu młodych kucharzy, którzy stanęli przed wyjątkowym wyzwaniem – przygotowaniem potrawy z tajemniczego zestawu składników.
- Tematem konkursu był tzw. black box, czyli z produktów, trzech konkretnie produktów, które nie były im (uczestnikom - przyp. red.) znane, mieli coś stworzyć - mówił dyrektor ZSSiH, Radosław Starczewski.
Wśród trzech sekretnych produktów, które miały być podstawą przygotowywanych dań, znalazły się: brokuły, bataty oraz gruszka. Uczestnicy konkursu stawiali na puree, chipsy i wiele innych ciekawych potraw. Każdy z uczestników zaproponował co innego.
- Wykazali się niesamowitą fantazją, poczuciem smaku, estetyką i przede wszystkim umiejętnościami kulinarnymi. Konkurs był bardzo wyrównany. Siedmiu kucharzy, którzy brali udział uważam, że wszyscy byli na bardzo wysokim poziomie, co potwierdziła komisja złożona z naszego jury - podkreślił dyrektor szkoły, Radosław Starczewski.
W Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym "Pasja Smaków - Black Box" wzięli udział uczniowie z: Radomia, Warszawy, Białobrzegów, Przysuchy i Starachowic.
Kolejna, 12. edycja wydarzenia, odbędzie się już w przyszłym roku.
















Napisz komentarz
Komentarze