Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
sobota, 6 grudnia 2025 17:09
Reklama Czarno Białe sprzątanie profesjonalne

Szydłowiec stolicą lokalnych przysmaków

Lokalne przysmaki, konkursy, warsztaty, a także potańcówka - to tylko część atrakcji, które czekały na uczestników festiwalu kulinarnego "Szydłowieckie Smaki". Na miejscu obecne było również Radio Rekord, świętujące swoje 30-lecie.
Szydłowiec stolicą lokalnych przysmaków

Źródło: fot. cozadzien.pl/Aleksandra Podlaska

W sobotnie popołudnie (10.08) zalew w Szydłowcu przyciągnął wielu odwiedzających, którzy przyszli na festiwal kulinarny „Szydłowieckie Smaki”. Na miejscu czekały liczne stoiska kół gospodyń wiejskich, oferujące szeroki wybór lokalnych przysmaków, takich jak racuchy, pierogi czy pajda ze smalcem. Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci, w tym dmuchańców, kolorowych warkoczyków i innych zabaw. Dodatkowo, odbywały się warsztaty kulinarne, które umożliwiły młodszym zapoznanie się z tradycyjnymi potrawami, a dorosłym przypomnienie sobie dawnych smaków. 

 - To kontynuacja zeszłorocznej odsłony naszego festiwalu smaków. W ubiegłym roku spotkaliśmy się w Radomiu, a w tym roku przenieśliśmy się do Szydłowca. Kładziemy mocny nacisk na regionalne, szydłowieckie smaki - mówiła nam Magdalena Krajewska, prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej Ziemi Radomskiej.

Prawdziwą sensację wywołała porka z okrasą przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich "Aniołki Floriana" z Orońska. Od odwiedzających dowiedzieliśmy się, że to właśnie na nią czekali z niecierpliwością.

- Sekret naszej porki jest taki, że przygotowują ją panowie. My gotujemy, nie wstydzimy się tego. Angażujemy się w każdy etap przygotowań, na przykład podczas robienia pierogów - wałkujemy ciasto - mówił nam Szczepan Patyna, prezes KGW "Aniołki Floriana" z Orońska. - Nasza porka cieszy się dużą popularnością, ale warto dodać, że specjalizujemy się również w pierogach.

Ciekawą atrakcją wydarzenia było bicie rekordu w lepieniu pierogów. Każdy chętny mógł dołączyć do zabawy, a dotychczasowy rekord 1066 sztuk został pobity! Ulepiono blisko 2 tys. pierogów. Ale to nie wszystko. Na uczestników czekało wiele konkursów z nagrodami, w tym finał specjalnego konkursu kulinarnego o tytuł „Szydłowieckiego Delikatesu”. Przypadł on ex aequo dwóm potrawom: zrazom szydłowieckim i racuchom pawłowskim. Nagrodą był dwudniowy pobyt w Pałacu Domaniowskim. Natomiast, wieczorem wszyscy mogli potańczyć pod gołym niebem do ludowych melodii.

Warto również dodać, że impreza była częścią obchodów 30-lecia Radia Rekord. Na miejscu dostępne było mobilne studio, gdzie można było zgłębić tajniki pracy radiowej. Czekało również rekordowe koło nagród z mnóstwem cennych upominków do wygrania. Tym razem nagrodą główną był samochód marki Kia na weekend. 

- To nie pierwsza ani ostatnia impreza z okazji 30. urodzin Radia Rekord. Mieliśmy już m.in. Rekordową Kawę, Pomidzi Hit Festiwal i śniadanie na trawie. Cały czas trwa Rekordowe Tankowanie, a przed nami jeszcze więcej atrakcji, o których będziemy informować na bieżąco - mówił nam Filip Nowak, specjalista ds. marketingu Rekord Grupy Mediowej.

Jak podkreślił Artur Ludew, burmistrz Szydłowca, miasto ma wiele do zaoferowania zarówno mieszkańcom, jak i turystom.

- Poza ciekawymi zabytkami i miejscami, warto zwrócić uwagę na teren zalewu, który jest jeszcze mało znany. Oferujemy atrakcyjne kąpielisko, cztery hektary lustra wody, osiem hektarów terenów zielonych, pole dla kamperów oraz pełną infrastrukturę – plac zabaw, siłownię plenerową, skatepark, boiska do piłki nożnej, plażowej i siatkowej, a także park linowy. Przygotowaliśmy wiele atrakcji dla mieszkańców i turystów, a miejsce cały czas się rozwija, wzbogacając o nowe udogodnienia - mówił nam Artur Ludew, burmistrz Szydłowca.

Już 1 września odbędzie się kolejna impreza nad szydłowieckim zalewem, czyli "Szydłowieckie Wieńcowanie 2024 - Dożynki Powiatowo-Gminne". Więcej szczegółów wkrótce.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama