Celem zajęć kulinarnych jest rozwijanie kreatywności kulinarnych poprzez naukę przyrządzania zdrowych posiłków, poznawanie zasad dobrych obyczajów oraz utrwalanie nawyku kulturalnego zachowania przy stole.
- Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez naszych uczniów, którzy aktywnie i z zaangażowaniem biorą w nich udział. Wspólne spotkania nie tylko w grupie rówieśniczej, ale również z rodzicami, pozwalają na integrację w szerszym gronie, pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie całej rodziny, jak i na relacje nauczyciel-rodzic - informuje ośrodek "Korczaka".
Przewidziano realizację czterech bloków tematycznych. Pierwszy z nich pt. "Jesteś tym, co jesz i jak jesz" odbył się w październiku. Drugi pt. "Zdrowie na widelcu" odbywa się w listopadzie. Natomiast na 2024 r. zaplanowano zajęcia pn. "Słodkie, ale zdrowe - zdrowsze słodycze. To możliwe!" oraz ""Kulinarne eksperymenty".
- Wprowadzenie innowacji na zajęciach praktycznych polega na zintegrowaniu działań z zakresu rozwijania kreatywności, przekazaniu młodzieży oraz ich najbliższym zasobu teoretycznej i praktycznej wiedzy o zdrowym odżywianiu, jak i zapoznanie ich z nowatorskimi rozwiązaniami w kuchni. Prowadzi to do utrwalenia nawyków oraz przyzwyczajeń żywieniowych, ukształtowania postaw uczniów zainteresowanych zdrowiem własnym i najbliższych - informuje ośrodek.
Ponadto, podczas zajęć uczniowie zapoznają się ze sposobem przyrządzania wybranych potraw, przekąsek i rozwijają funkcjonowanie zmysłów smaku i zapachu. Nabywają także umiejętności estetycznego nakrywania stołu i eksponowania przygotowanego dania. - Także wspólna konsumpcja przygotowanych potraw jest doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze: odpowiedniego ich podania, kulturalnego spożycia posiłków, poznawania zasad dobrych obyczajów i utrwalania nawyku kulturalnego zachowania się przy stole - informuje "Korczak".
Wszystkie informacje o zajęciach prowadzonych w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. J. Korczaka w Radomiu można znaleźć TUTAJ
















Napisz komentarz
Komentarze