W sobotę (18.03) po godz. 19 dyżurny grójeckiej komendy otrzymał zgłoszenie dotyczące nieprzytomnego pracownika, który wszedł do chłodni po jabłka. Na miejscu zdarzenia obecni byli policjanci, którzy pojawili się tam jeszcze przed przyjazdem pogotowia ratunkowego. Niezwłocznie rozpoczęli udzielanie pierwszej pomocy, którą dalej przejęła załoga karetki. Niestety pomimo blisko godzinnej reanimacji mężczyzna zmarł.
Ustalono, że 29-latek wszedł do komory, w której przechowywane są jabłka w warunkach kontrolowanej atmosfery. Warunki w jakich przechowywane są owoce są śmiertelne dla człowieka.
- Podobne zdarzenia miały już miejsce na terenie powiatu grójeckiego, dlatego apelujemy o rozwagę i zadbanie o własne bezpieczeństwo. Podstawową zasadą jest uprzytomnienie sobie, że komora kontrolowanej atmosfery jest pomieszczeniem beztlenowym, czyli śmiertelnie niebezpiecznym dla człowieka - informuje nadkom. Agnieszka Wójcik z grójeckiej komendy.
Policja przypomina, że w przypadku gdy trzeba wejść do komory, to należy ją rozhermetyzować i napowietrzyć czyli doprowadzić do bezpiecznego stężenia tlenu w komorze albo użyć aparatu tlenowego. Absolutnie nie wolno wkładać głowy do komory przez okienko kontrolne.

















Napisz komentarz
Komentarze