Wyjątkowy smak, unikalna receptura i regionalne pochodzenie – to wszystko walory produktów nagrodzonych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wśród nich racuchy rogate Stowarzyszenia Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem". - Przede wszystkim wymaga głębokiego oleju, odpowiedniej temperatury. Muszą być zachowane proporcje. Ciut za dużo tego czy owego i już wychodzi zakalec - mówi Ewa Nowakowska, Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem".
Spośród 127 zgłoszeń, nadesłanych zarówno przez producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców, kapituła wybrała najlepsze z nich w sumie w 12 kategoriach.- Dzięki temu laurowi niejeden produkt stał się popularny nie tylko w kraju, zdarza się, że i za granicą - przyznaje Adam Struzik, marszałek woj. mazowieckiego.
- Jest to nasza promocja. W naszych sklepach możemy pochwalić się klientom, że dążymy do doskonałości- mówi Adam Dybkowski, technolog w Zakładach Mięsnych Somianka.
Laurem marszałka w tym roku nagrodzono m.in. galantynę rybną babci Goździkowej, pieróg zdziechowski pieczony, kiełbasę dojrzewającą palcówkę i miód leśny z kruszyną. - Laur jest gwarancją jakości i tego, że przedsiębiorca bardzo starannie przygotowuje potrawę - mówi Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.
Gala XV edycji konkursu odbyła się w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie.















Napisz komentarz
Komentarze