Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
środa, 24 grudnia 2025 13:31
Reklama

Celiakia czy nietolerancja glutenu?

„Bezglutenowy” stał się modnym hasłem żywieniowym, częściowo ze względu na popularne diety i książki, które wskazują na wiele problemów zdrowotnych związanych z glutenem, białkiem znajdującym się w pszenicy, jęczmieniu, żyto i pszenżycie (hybryda pszenno-żytnia). W rezultacie wiele osób eliminuje gluten ze swojej diety w nadziei, że schudną i poczują się lepiej.

Dla większości Polaków przejście na dietę bezglutenową nie jest konieczne. Jest jednak koniecznością dla osób z celiakią, chorobą autoimmunologiczną, w której gluten uszkadza jelito cienkie. Pomiędzy tymi grupami znajdują się osoby z nietolerancją glutenu, zwaną także nadwrażliwością na gluten bez celiakii. Osoby te doświadczają negatywnych objawów, gdy jedzą gluten, ale nie doświadczają uszkodzenia jelita cienkiego spowodowanego celiakią.

Celiakia, a nietolerancja glutenu

Skąd więc wiesz, czy masz do czynienia z celiakią a nietolerancją glutenu? Pomaga poznać oznaki i objawy obu.

Objawy celiakii

Najczęstszymi objawami trawiennymi celiakii u dorosłych są:

  • wzdęcia
  • chroniczne zmęczenie
  • zaparcia
  • ból brzucha
  • biegunki

Celiakia u dorosłych częściej powoduje inne problemy zdrowotne niż problemy z trawieniem. Należą do nich bóle stawów, bóle głowy, wysypki skórne, depresja, bezpłodność czy łamliwość kości.

Ponadto, gdy osoba z celiakią spożywa gluten, układ odpornościowy zareaguje i zaatakuje wyściółkę jelita cienkiego. Wpływa to na zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych, co może prowadzić do stanów takich jak anemia czy osteoporoza. Osoby, u których zdiagnozowano celiakię, muszą całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety. Odżywianie doradca może pomóc spreparować Posiłki.

Oznaki nietolerancji glutenu

Nietolerancja glutenu może powodować następujące objawy, gdy ktoś spożywa gluten:

  • wzdęcia
  • gazy
  • bóle głowy
  • podrażniony układ pokarmowy

Dorośli z objawami nietolerancji glutenu powinni unikać lub ograniczać spożywanie pokarmów zawierających gluten, które powodują nieprzyjemne objawy. Po prostu unikanie pokarmów zawierających gluten może rozwiązać problem nietolerancji glutenu.

Czy nietolerancja glutenu naprawdę istnieje?

Wielu badaczy się nad tym zastanawiało. Istnienie nietolerancji glutenu jest kwestionowane, ponieważ obecnie nie są dostępne żadne testy, aby ją zdiagnozować.

Chociaż należy dowiedzieć się więcej o tym stanie, porozmawiaj ze swoim lekarzem, jeśli podejrzewasz, że negatywne objawy trawienne są związane z glutenem. Twój lekarz może zlecić badanie krwi, aby sprawdzić, czy masz celiakię lub skierować Cię do gastroenterologa, który może wykonać zabieg zwany endoskopią w celu sprawdzenia stanu zapalnego lub uszkodzenia jelita cienkiego. Jeśli którykolwiek test da wynik negatywny na celiakię, Twój lekarz może zasugerować, abyś przestał jeść gluten, aby zobaczyć, czy objawy się poprawią.

Należy pamiętać, że reakcje na gluten nie ograniczają się tylko do nietolerancji glutenu lub celiakii. Alergia na pszenicę wywoła reakcję immunologiczną, ponieważ organizm uważa, że ​​białka pszenicy, w tym gluten, są szkodliwe. Alergie pokarmowe są poważne i mogą powodować pokrzywkę, zawroty głowy, trudności w oddychaniu i wymioty, a wszystko to wkrótce po spożyciu pokarmu. Jeśli uważasz, że masz alergię na gluten, skontaktuj się z alergologiem lub immunologiem, aby uzyskać pomoc w leczeniu i zarządzaniu.

Jak poradzić sobie z glutenem?

Bez względu na to czy masz nietolerancję glutenu czy chorujesz na celiakię, jedynym rozwiązaniem problemów wynikających ze spożycia glutenu jest jego całkowite wykluczenie z codziennej diety. Należy skrupulatnie sprawdzać składy produktów spożywczych i kontrolować codzienne posiłki. Dla osób, które nie lubią lub nie potrafią gotować doskonałym rozwiązaniem może być catering dietetyczny Warszawa. Obecnie wiele cateringów oferuje jadłospisy specjalnie przeznaczone dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Wykupienie takiej diety nie tylko daje pewność, że na talerzu nie znajdzie się nic co zawiera gluten, ale także jest niezwykle wygodne i pozwala zaoszczędzić dużo czasu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama