1. Yerba mate - co to jest?
2. Która yerba mate jest najlepsza? Rodzaje
3. Jak pić yerba mate?
Yerba mate swoją historię rozpoczęła tysiące lat temu na terenie dzisiejszej Ameryki Południowej. To właśnie tam w naturalnych warunkach rośnie ostrokrzew paragwajski - wiecznie zielony krzew.
Yerba mate - co to jest?
Napar yerba mate powstaje na bazie liści rośliny. Sięgali po niego, ze względu na właściwości pobudzające i wyostrzające koncentrację, już Indianie z plemienia Guarani. W okresie konkwisty susz yerba mate trafił do Europy za sprawą jezuitów i szybko przyjął się, choć nigdy nie dorównał popularnością herbacie.
Współcześnie największe uprawy yerby znajdują się w Paragwaju, Brazylii i Argentynie, a wśród importerów znajdują się zarówno kraje Wschodu, jak i europejskie. Dla uzyskania efektu i smaku ważny jest również sposób picia yerba mate. Na rynku dostępne są interesujące wzorniczo zestawy do yerba mate oraz specjalne naczynka do yerba mate.
Napar wykazuje właściwości pobudzające (yerba mate zawiera kofeinę) i - w odróżnieniu od kawy - dostarcza cennych witamin i minerałów. Zdaniem niektórych, yerba mate cechuje się również walorami odchudzającymi.
Która yerba mate jest najlepsza? Rodzaje
Dla smakoszy duże znaczenie mają również rodzaje yerba mate. Najpopularniejszy podział na warianty wynika z proporcji. Wyróżniamy:
- yerba mate despalada - zawierająca 90% suszu z listków ostrokrzewu,
- yerba mata elaborada - zawierająca około 65% suszu z listków i 35% patyczków.
Im większa procentowo zawartość liści, tym mocniej i intensywniej smakuje yerba mate.
Rozmaita jest także obróbka yerba matek. Sklep oferuje wariant "sin humo" - yerbę "bez dymu", czyli suszoną ciepłym powietrzem herbatę o delikatniejszym smaku oraz "con humo" - suszoną dymem, wzbogaconą ciekawymi nutami smakowymi.
Jak pić yerba mate?
Równie ważne co picie yerby jest przestrzeganie zasad przygotowania naparu. Jak parzyć yerba mate? W jednej porcji powinno znaleźć się około 30 g produktu usypanego w niewielki kopczyk. W środek wkłada się bombillę - specjalną rurkę, a następnie wlewa wodę w taki sposób, by część suszu pozostała sucha. Optymalna temperatura wody to 70-80 stopni.













Napisz komentarz
Komentarze