Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 22 grudnia 2025 17:59
Reklama

Yerba mate - poradnik dla początkujących

Yerba mate, czyli napar z ostrokrzewu paragwajskiego, cieszy się ogromna popularnością na całym świecie. Napój znany jest ze swojego pobudzającego, korzystnie oddziałującego na koncentrację wpływu. Aby uzyskać optymalny efekt, warto jednak poznać właściwości yerba mate, najlepszy sposób parzenia i dostępne na rynku rodzaje. Dowiedz się więcej na ten temat.

1. Yerba mate - co to jest?

2. Która yerba mate jest najlepsza? Rodzaje

3. Jak pić yerba mate?

Yerba mate swoją historię rozpoczęła tysiące lat temu na terenie dzisiejszej Ameryki Południowej. To właśnie tam w naturalnych warunkach rośnie ostrokrzew paragwajski - wiecznie zielony krzew.

Yerba mate - co to jest?

Napar yerba mate powstaje na bazie liści rośliny. Sięgali po niego, ze względu na właściwości pobudzające i wyostrzające koncentrację, już Indianie z plemienia Guarani. W okresie konkwisty susz yerba mate trafił do Europy za sprawą jezuitów i szybko przyjął się, choć nigdy nie dorównał popularnością herbacie.

Współcześnie największe uprawy yerby znajdują się w Paragwaju, Brazylii i Argentynie, a wśród importerów znajdują się zarówno kraje Wschodu, jak i europejskie. Dla uzyskania efektu i smaku ważny jest również sposób picia yerba mate. Na rynku dostępne są interesujące wzorniczo zestawy do yerba mate oraz specjalne naczynka do yerba mate.

Napar wykazuje właściwości pobudzające (yerba mate zawiera kofeinę) i - w odróżnieniu od kawy - dostarcza cennych witamin i minerałów. Zdaniem niektórych, yerba mate cechuje się również walorami odchudzającymi.

Która yerba mate jest najlepsza? Rodzaje

Dla smakoszy duże znaczenie mają również rodzaje yerba mate. Najpopularniejszy podział na warianty wynika z proporcji. Wyróżniamy:

  • yerba mate despalada - zawierająca 90% suszu z listków ostrokrzewu,
  • yerba mata elaborada - zawierająca około 65% suszu z listków i 35% patyczków.

Im większa procentowo zawartość liści, tym mocniej i intensywniej smakuje yerba mate.

Rozmaita jest także obróbka yerba matek. Sklep oferuje wariant "sin humo" - yerbę "bez dymu", czyli suszoną ciepłym powietrzem herbatę o delikatniejszym smaku oraz "con humo" - suszoną dymem, wzbogaconą ciekawymi nutami smakowymi.

Jak pić yerba mate?

Równie ważne co picie yerby jest przestrzeganie zasad przygotowania naparu. Jak parzyć yerba mate? W jednej porcji powinno znaleźć się około 30 g produktu usypanego w niewielki kopczyk. W środek wkłada się bombillę - specjalną rurkę, a następnie wlewa wodę w taki sposób, by część suszu pozostała sucha. Optymalna temperatura wody to 70-80 stopni.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama