Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
niedziela, 21 grudnia 2025 19:00
Reklama

Idealna kawa prosto z palarni kawy

Każdy z nas wie czym jest kawa i jak smakuje, jednak nie każdy z nas zdaje sobie sprawę jaki proces przechodzą ziarna kawy między zerwaniem z krzaka a trafieniem do naszej filiżanki. Palenie kawy, a potem jej parzenie jest sztuką samą w sobie, i wie o tym każdy miłośnik kawy świeżo palonej. Istnieją 3 podstawowe stopnie palenia kawy, a każdy z nich różni się smakiem i aromatem przygotowanego napoju.

Stopnie palenia kawy w palarni kawy

Podstawową zasadą jest to, że im jaśniejsze palenie, tym bardziej wyczuwalny jest naturalne nuty smakowe i aromatyczne. Wyróżniamy kawę jasno paloną, średnio paloną i ciemną. Palarnia kawy ZiarnodZiarna dokładnie tłumaczy, czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje kawy z ich palarni.

Jasno palona kawa

Jest to wypalanie najkrótsze, przerwane przy pierwszym pękaniu ziaren. Cukry w nich zawarte nie zdążyły się jeszcze skarmelizować, więc kawa ma jasny kolor, a w smaku wyczuwa się lekki, owocowy aromat. Jest to kawa o największej zawartości kofeiny. Kawę jasno paloną najlepiej parzyć alternatywnymi metodami parzenia, na przykład za pomocą dripa, chemexa lub french press. 

Kawa średnio palona

Jest to wypalanie nieco dłuższe, przerwane między pierwszy a drugim pęknięciem ziaren. Jest to najczęstszy sposób przygotowania świeżo palonej kawy. Kawa staje się bardziej goryczkowa, z czekoladową nutą, natomiast zawartość kofeiny osiąga optymalny poziom. Średnio paloną kawę najlepiej parzyć w kawiarce.

Ciemna kawa świeżo palona

Kawa ciemna zupełnie traci owocowy smak, staje się gorzkawa i gęsta, ma klasyczny "włoski" smak. Ziarna są bardzo ciemne, błyszczące od skarmelizowanych cukrów. Taką kawę najlepiej parzyć przy użyciu ekspresu ciśnieniowego.

Zalety kawy prosto z palarni kawy

Palarnie to miejsce stworzone z miłości do kawy. Kawa prosto z palarni kawy jest zdecydowanie bardziej aromatyczna niż ta kupowana w sklepie. Zawiera też największą ilość kofeiny pobudzającej organizm, więc ma najlepsze działanie pobudzające i usprawnia metabolizm.

Smak kawy w dużym stopniu uzależniony od miejsca pochodzenia kawy. Profesjonalna palarnia kawy wybiera ziarna ze sprawdzonych plantacji z całego świata, tak jak na przykład w palarni ZiarnodZiarna https://ziarnodoziarna.pl/pl/c/KAWY/48. Znajdziesz tam między innymi kawy z Afryki, które słyną ze swojego smaku, aromatu, oraz właściwości na całym świecie. Sprawdź ofertę palarni pod linkiem https://ziarnodoziarna.pl/pl/c/kawy-z-Afryki/57 i zamów świeżo paloną kawę prosto do swojego domu. Do przygotowania kawy jak z kawiarni potrzebujesz tylko młynka i ulubionego kubka.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama