Czas rozkładu plastikowych słomek wynosi około 200 lat. Nim rurka ulegnie pełnej degradacji, przez 200 lat uwalnia do środowiska mikroplastik. Mikroskopijne fragmenty tworzywa sztucznego trafiają w efekcie do wód, powietrza, gleb oraz organizmów żywych. W odpowiedzi na alarm ekologów oraz coraz bardziej radykalne przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży jednorazowych wyrobów plastikowych wiele osób decyduje się na zakup tzw. słomek ekologicznych. Spośród nich największą popularnością cieszą się słomki metalowe. Dlaczego? Jakie są ich zalety? Oto pięć najważniejszych:
PRODUKT WIELORAZOWEGO UŻYTKU
Główną cechą, a jednocześnie zaletą metalowych słomek jest fakt, że stanowią produkt wielorazowego użytku. Jedna słomka z metalu może zastąpić tysiąc plastikowych. W rezultacie przekłada się to nie tylko na redukcję ilości generowanych przez człowieka odpadów z tworzyw sztucznych, ale również na oszczędność finansową. Metalowa słomka z ze stali jest zakupem na co najmniej kilka lat.
BEZPIECZNE DLA ŚRODOWISKA
Ponieważ słomki z metalu są produktem wielokrotnego użytku, znacznie rzadziej i w o wiele mniejszych ilościach trafiają na wysypiska śmieci. Niezwykle istotna jest również łatwość z jaką poddawane są recyklingowi poprzez powszechnie praktykowaną w krajach rozwiniętych selektywną zbiórkę odpadów ze stali. W skład metalowych słomek nie wchodzą również żadne toksyczne związki, które w trakcie procesu rozkładu mogłyby uwalniać się do środowiska.
TRWAŁOŚĆ

Dobrej jakości metalowe słomki wykonane są ze stali nierdzewnej pokrytej tytanową powłoką. Dzięki zastosowaniu stali i tytanu produkt jest niezwykle odporny na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne oraz szkodliwe działanie rdzy. Słomki z metalu można myć w zmywarce oraz wyparzać w wysokiej temperaturze. Przed zarysowaniami chroni je zastosowanie technologii ScratchProof polegającej na pokryciu powierzchni rurki ozdobną mozaiką.
ODPORNOŚĆ NA ABSORBOWANIE ZAPACHÓW I SMAKÓW
Wbrew niektórym opiniom użytkowników metalowe słomki nie zawsze wpływają na smak spożywanego napoju. Metaliczny posmak doświadczany przez część osób wynika z zastosowania niskiej jakości materiałów, z których mikroelementy uwalniają się bezpośrednio do napoju. Słomki wykonane ze stali nierdzewnej o wyższych parametrach nie akumulują zapachów ani smaków, a przez to nie wpływają negatywnie na doznania smakowe. Metalowe wykonanie ułatwia również czyszczenie i zachowanie higieny użytkowania produktu.
WALORY ESTETYCZNE
Słomki z metalu barwione są metodą galwanizacji, dzięki czemu występują w najróżniejszych wariantach kolorystycznych. Największym zainteresowaniem cieszą się słomki tęczowe, choć równie popularne są te w kolorze złotym, czarnym, srebrnym, niebieskim oraz miedzianym.
Jak każdy produkt, metalowe słomki mają swoje plusy i minusy. Z powodu wysokiej przewodności cieplnej rurka szybko przyjmuje temperaturę spożywanego napoju. Oznacza to, że przy gorących napojach należy zachować dodatkową ostrożność. Z drugiej strony jednak, w przypadku zimnych drinków schłodzona słomka zdecydowanie potęguje poczucie orzeźwienia.















Napisz komentarz
Komentarze