Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
niedziela, 7 grudnia 2025 21:18
Reklama BAIKA czyste powietrze

Rustykalna przeprasza: - Czujemy się odpowiedzialni

Dezynfekcja w zakładzie produkcyjnym piekarni Rustykalna została przeprowadzona skutecznie – stwierdza sanepid. Piekarnia czuje się odpowiedzialna i przeprasza w specjalnym oświadczeniu: „Jesteśmy w trakcie nawiązywania kontaktu z poszkodowanymi”.

Piekarnia Rustykalna była zobowiązana do przeprowadzenia dezynfekcji po tym, jak sanepid wykrył w próbkach dwóch ciast, tiramisu i krówce, salmonellę, która była źródłem masowego zatrucia pokarmowego w Radomiu. - Przedsiębiorca przeprowadził skuteczną dezynfekcję w zakładzie, co zostało potwierdzone badaniami środowiskowymi na próbkach pobranych ze sprzętu, pomieszczeń i wyposażenia; wycofał z obrotu ciasta kremowe i zaprzestał ich produkcji – mówi Małgorzata Gregorczyk, rzecznik Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu. – Usunął nieprawidłowości sanitarno-techniczne stwierdzone w zakładzie. Zalecono przestrzeganie procedur w zakładzie z zakresu dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej. Przedsiębiorca po uzyskaniu prawidłowych wyników badań może prowadzić dalszą produkcję wyrobów piekarniczych.


Jak wyjaśnia rzecznik sanepidu, pojawienie się salmonelli w dwóch rodzajach ciast „najprawdopodobniej spowodowane było nieprzestrzeganiem higieny podczas produkcji wyrobów cukierniczych”.


Obecnie piekarnia prowadzi dochodzenie, które ma wykazać na jakim etapie produkcyjnym mogło dojść do skażenia. Piekarnia Rustykalna w oświadczeniu opublikowanym na swoim profilu na Facebooku napisała, że salmonella została znaleziona w cieście wyprodukowanym 1 grudnia, a ciasta były w sprzedaży do 3 grudnia. Próbkę wypieku do sanepidu zgłosiła jedna z klientek piekarni. „Gdy tylko dotarła do nas ta straszna wiadomość natychmiast rozpoczęliśmy współpracę z sanepidem, poddając się wszelkim zaleceniom. Standardową procedurą w podobnych przypadkach jest tymczasowe wstrzymanie działalności produkcyjnej zakładu. Przeprowadzone bardzo dokładne badania potwierdziły bezpieczeństwo produktów ze wszystkich grup asortymentowych, które były wypiekane w innych dniach, dzięki czemu otrzymaliśmy pozwolenie na wznowienie produkcji. Obecnie prowadzimy kontrolę, której celem jest wyjaśnienie, na którym etapie procesu produkcyjnego mogło dojść do skażenia partii z 1 grudnia. Jesteśmy w trakcie nawiązywania kontaktu z poszkodowanymi” – czytamy w oświadczeniu. „Czujemy się odpowiedzialni za zaistniałą sytuację. Wszystkim poszkodowanym chcielibyśmy powiedzieć najszczersze przepraszam, zaś tym z Państwa, którzy ufając nam od lat również w tych trudnych chwilach okazywali Rustykalnej wsparcie, podziękować”.


Tiramisu i krówka – to rodzaje ciast z piekarni „Rustykalna”, w których sanepid wykrył salmonellę i inne bakterie będące źródłem masowego zatrucia pokarmowego w Radomiu i regionie. W ciągu kilku dni liczba zagrożonych zatruciem wzrosła do ponad stu; chorych było 85 osób.

Przedstawiciele inspekcji sanitarnej w związku z nieprawidłowościami dotyczącymi stanu sanitarno-technicznego za nieprzestrzeganie reżimu sanitarnego nałożyli na „Rustykalną” mandat w wysokości 500 zł.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

logik 30.12.2017 13:34
heheh, hahha....już Rustykalna odbija sobie straty, na Michałowie od dziś (jeszcze nie ma nowego roku a już,...) chleby podrożały średnio o około 30% np. baltonowski ze 1.80zł na 2.30zł. I tak to w Polsce bywa, ze za straty firmy zawsze płaci klient a nie firma,,,,całe szczęście że są jeszcze sklepy konkurencji.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Max 28.12.2017 16:13
Robię u nich zakupy i jeszcze się nie zawiodłam.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Max 28.12.2017 16:11
A ja myślę że załatwiła ich konkurencja.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
biegunka 28.12.2017 09:27
omijam was z daleka

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
HACCP 28.12.2017 08:42
Chciałbym zapytać Sanepid dlaczego nie zamykają fermy drobiu? Wiele przypadków potwierdza że salmonella znajduje się wewnątrz jaj w samym żółtku. Skąd przedsiębiorca, restaurator i inni mają wiedzieć że w dwóch jajach na 100 znajduje się salmonella? Wystarczy zakażone jajo wbić z resztą i mamy problem. A niby renomowane fermy drobiu spod Radomia umywają ręce.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Pt31 28.12.2017 09:28
no nie, każda szanująca się piekarnia/cukiernia posiada mini laboratorium i bada jakość m.inn. jaj na obecność bakterii. Rustykalna ma takie urządzenie do badania.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Robaki w pieczywie 28.12.2017 00:39
Poł roku temu zgłaszałem robaki w Pieczywie z tej piekarni, Pani z sanepidu kazała przywieźć mi do badań chleb z paragonem którego nie posiadałem. Właściciel stwierdził że robaki w mące się zdarzają, czemu sanepid wtedy nie interweniował. Jakoś nie wycofali pieczywa z obrotu. Zostałem poproszony o przewiezienie pieczywa do sklepu firmowego gdzie miałem spotkać się z właścicielem, ale nie miał czasu zostałem zapewniony ze pieczywo zostanie wycofane, lecz następnego dnia było sprzedawane!!!!

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
dddd 28.12.2017 00:11
HACCP to fikcja i bujda na kółkach. Pracowałem w różnych zakładach produkujących żywność, piekarnie są NAJGORSZE! Wszędzie brud syf kiła i mogiła. Masarnie przy nich to szczyt czystości.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Misio 27.12.2017 23:49
Sanepid ukrywa bardzo dużo skarg które wpływają do sanepidu i nie podaje do publicznej wiadomości ręka rękę myje

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
jjjj 27.12.2017 21:18
bo sie zatrudnia murarzy zamiast cukiernika i efekt a cukiernik to ktos kto mial praktyke w prywatnym zakladzie i ma papiery czeladnicze lub mistrzowskie i szkola spozywcza oczywiscie

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
jjjj 27.12.2017 21:18
bo sie zatrudnia murarzy zamiast cukiernika i efekt a cukiernik to ktos kto mial praktyke w prywatnym zakladzie i ma papiery czeladnicze lub mistrzowskie i szkola spozywcza oczywiscie

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Rad_ny 27.12.2017 19:36
To jest qruwa skandal aby sanepid krył sprawców wprowadzenia do obiegu zatrutych wyrobów!!!!! Dlaczego ukrywali przed opinią publiczną nazwę piekarni??!!!! Ludzie muszą dowiadywać się o tym z postów na internecie!!!!!!!!!!!!!

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Rad_ny 27.12.2017 19:36
To jest qruwa skandal aby sanepid krył sprawców wprowadzenia do obiegu zatrutych wyrobów!!!!! Dlaczego ukrywali przed opinią publiczną nazwę piekarni??!!!! Ludzie muszą dowiadywać się o tym z postów na internecie!!!!!!!!!!!!!

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Anonim 27.12.2017 19:24
w zakładach wprowadzony system HACCP (wymagany od 10 lat)czy ktoś to faktycznie kontroluje czy fajnie wygląda w opisówce zakładu ?

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Anonim 27.12.2017 19:24
w zakładach wprowadzony system HACCP (wymagany od 10 lat)czy ktoś to faktycznie kontroluje czy fajnie wygląda w opisówce zakładu ?

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Reklama