[gallery id=1289]
- Kolejna nowa firma otworzona w Radomiu potwierdza to, że jesteśmy miastem przyjaznym dla inwestorów. Trzymam mocno kciuki za rozwój tej firmy, jak i wszystkich tych, które zdecydowały się zainwestować w Strefie Ekonomicznej - powiedział Radomia prezydent Andrzej Kosztowniak.
Firma Fifor, której siedziba główna mieści się w Sokołowie koło Warszawy, rozpoczęła prace nad inwestycją w Radomiu jesienią 2013 r. Na powierzchni 15 tys. 420 m2 powstał zakład produkcyjny działający na terenie Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej – Podstrefa Radom, który będzie zatrudniać docelowo 245 osób. Fifor ściśle współpracuje z Powiatowym Urzędem Pracy, aby zatrudnienie w zakładzie znalazło jak najwięcej osób z okolic zakładu.
Fifor Polska, mimo że jest stosunkowo młodym podmiotem gospodarczym, ze względu na osobę swojego założyciela i dyrektora generalnego Epaminontasa Mitzalisa, którego dziełem była również firma Star Foods, może pochwalić się wieloletnim doświadczeniem w branży słonych przekąsek.
Założyciel Fifor Polska w latach 1991-2005 stworzył znaną na polskim rynku spółkę Star Foods S.A. z siedzibą w Tomaszowie Mazowieckim, która była największym pracodawcą w województwie łódzkim, zatrudniając 1857 osób. Firma skupiała się głównie na produkcji słonych przekąsek - chipsów i chrupek. Początkowo sprzedawała swoje produkty pod angielskimi nazwami, rozpowszechniając w Polsce określenie "snacks" na tyle, że pojawił się jego potoczny polski odpowiednik - "snaki". Poza tym firma produkowała chipsy pod nazwą Star Chips i rogale Chipicao na licencji grupy Chipita. Star Foods S.A. w okresie swojej działalności w rankingach zaliczana była do 500 największych zakładów produkcyjnych w Polsce.
Fifor Polska będzie obecnie skupiona na produktach marki własnej - chodzi o chipsy ziemniaczane, chrupki kukurydziane, orzechy smażone i prażone oraz prażone ziarno słonecznika. Obecnie firma produkuje i dostarcza swoje produkty dla firmy Jeronimo Martins Polska do sklepów Biedronka, jak również dla Grupy Handlowej PL „PLUS” do której należą takie sklepy jak Piotr i Paweł, SPAR i Topaz. W przyszłości planuje dostarczać produkty do pozostałych sieci handlowych, jak również eksportować je do krajów Unii Europejskiej i na Wschód. 90 procent surowców (ziemniaki, kukurydza, folia i opakowania) jakie wykorzystuje firma do produkcji snaków, pochodzi z Polski .
Założyciel Fifor Polska w latach 1991-2005 stworzył znaną na polskim rynku spółkę Star Foods S.A. z siedzibą w Tomaszowie Mazowieckim, która była największym pracodawcą w województwie łódzkim, zatrudniając 1857 osób. Firma skupiała się głównie na produkcji słonych przekąsek - chipsów i chrupek. Początkowo sprzedawała swoje produkty pod angielskimi nazwami, rozpowszechniając w Polsce określenie "snacks" na tyle, że pojawił się jego potoczny polski odpowiednik - "snaki". Poza tym firma produkowała chipsy pod nazwą Star Chips i rogale Chipicao na licencji grupy Chipita. Star Foods S.A. w okresie swojej działalności w rankingach zaliczana była do 500 największych zakładów produkcyjnych w Polsce.
Fifor Polska będzie obecnie skupiona na produktach marki własnej - chodzi o chipsy ziemniaczane, chrupki kukurydziane, orzechy smażone i prażone oraz prażone ziarno słonecznika. Obecnie firma produkuje i dostarcza swoje produkty dla firmy Jeronimo Martins Polska do sklepów Biedronka, jak również dla Grupy Handlowej PL „PLUS” do której należą takie sklepy jak Piotr i Paweł, SPAR i Topaz. W przyszłości planuje dostarczać produkty do pozostałych sieci handlowych, jak również eksportować je do krajów Unii Europejskiej i na Wschód. 90 procent surowców (ziemniaki, kukurydza, folia i opakowania) jakie wykorzystuje firma do produkcji snaków, pochodzi z Polski .















