Uczestnicy na przygotowanie potraw mieli 150 minut. Dania były oceniane przez Jury, w składzie którego byli: Maciej Montelatic, właściciel i szef kuchni w restauracji Pasja, Bogusława Musiał, menedżerka restauracji La Spezia, oraz Anna Wachowicz, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Pieczona szynka nadziewana porem, orzechami i grzybami podana z zapiekanką ziemniaczaną i surówką z kiszonego pora i marchewki, a także kulki a’la Tiramisu to dania, które podbiły serca jury. Tegoroczną edycję konkursu wygrała Martyna Wiatrak uczennica „Gastronomika”. – Byłam bardzo zestresowana, przez co było kilka mankamentów, ale oczywiście jestem niezmiernie szczęśliwa, że udało mi się zająć to pierwsze miejsce – mówi Martyna Wiatrak, zwyciężczyni konkursu. Drugie miejsce należało do Antoniego Kozłowskiego również z tej samej szkoły, natomiast trzecie miejsce zajął Konrad Batur z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Białobrzegach.
Głównym zadaniem dla uczestników było wykonanie potrawy i deseru wysokobiałkowego. Bazą każdego dania musiała być szynka wieprzowa oraz kiszonka. – Patrząc na prace uczniów bez wątpienia możemy myśleć z dumą i nadzieją o radomskiej, i nie tylko radomskiej, gastronomii – mówi Anna Wachowicz, przewodnicząca Jury.
Do konkursu uczniowie zgłaszali się poprzez wysyłanie autorskich przepisów z dokładnymi gramaturami. Jeżeli receptura spełniała wymagane kryteria, to uczeń przechodził do następnego etapu. W tegorocznej edycji wzięli udział uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach oraz Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Stanisława Staszica w Białobrzegach. Nagrody dla uczestników zostały ufundowane przez restauracje współpracujące z „Gastronomikiem”.
















Napisz komentarz
Komentarze