Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 12:44
Reklama

Przysmaki z lasu w "Gastronomiku"

Już po raz dziewiąty młodzi kucharze zmagali się w konkursie „Pasja smaków” organizowanym przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Tym razem na talerzach królowały przysmaki z lasu. Pierwsze miejsce zajął Mateusz Wójcik z radomskiego „Gastronomika”.
Przysmaki z lasu w "Gastronomiku"

Źródło: fot. cozadzien.pl/ Szymon Wykrota

Grzyby, owoce leśne, a nawet jadalny mech - uczniowie rywalizujący w dorocznym Wojewódzkim Konkursie „Pasja smaków” tym razem inspirowali się leśnymi smakami. W tej edycji zmierzyli się uczniowie czterech szkół. Z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach, Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach i Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Uczestnicy konkursu mieli dwie godziny na przygotowanie swojej popisowej potrawy. - Mam nadzieję, że konkurs wpisał się na stałe do kalendarza naszej szkoły i szkół spożywczych i gastronomicznych, które z nami współpracują. A przede wszystkim cieszę się, że znajduje się młodzież, która chce brać udział w takich konkursach i pokazać swoje ogromne umiejętności kulinarne oraz wiedzę - mówi Radosław Starczewski dyrektor ZSSiH w Radomiu. - Kierunki gastronomiczne to kierunki artystyczne. To co robią uczniowie i ich widza zasługuje na miano sztuki przez duże „s”.

Potrawy oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – wicedyrektorka szkoły, Maciej Montelatic - szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał - menager Restauracji La Spezia i Krzysztof Kwiatkowski z Nadleśnictwa Radom. Gościem honorowym była wiceprezydent Katarzyna Kalinowska.

I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. - Nie spodziewałem się w ogóle, jestem w szoku. Dziękuję bardzo mojej opiekunce Monice Adamczyk, która poświęciła cały wolny czas, żeby mnie przygotować do tego konkursu – mówi zwycięzca. - Zrobiłem soczewiaka nadziewanego grzybami i opalanego serem kozim na vagout leśnym z dodatkiem jałowca.

Deser w wykonaniu Mateusza, którym urzekł jurorów to mleczko waniliowe z kawiorem z malin z agarem i musem jeżynowo-malinowym oraz sałatka z owoców leśnych z sosem z sosny.

II miejsce zajęła Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach, która przygotowała grzyby leśne z musem z dyni i puree z batatów i chipsami pietruszkowymi. Na deser kosz z karmelizowanymi jabłkami, dynią i sosem z owoców leśnych i musem waniliowym.

III miejsce przypadło Wiktorii Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Przygotowała grzyby pastowane w palonym maśle z nadzieniem podane z sosem holenderskim. Deser to jabłecznik z nutą leśną na kruszonce czekoladowo-orzechowej z sosem czekoladowym aromatyzowanym czeremchą.

- W tym roku tematem były przysmaki lasów. Mieliśmy tu grzyby, kiełbasę z jelenia, przyprawy i owoce leśne. Uczniowie przygotowali małe arcydzieła sztuki kulinarnej - mówi Katarzyno Kusio, wicedyrektorka Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. - Ważny był zarówno smak, jak i dobór technik kulinarnych, a finalnie wkład pracy i wygląd potrawy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama