Slow Food to światowa marka elitarnej kuchni, skupiająca restauracje chroniące tradycję kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla danych regionów geograficznych. Restauracja Hotelu Karo zalicza się do tego grona jako jedyna w Regionie i jedna z nielicznych na Mazowszu.
Przez cały miesiąc, i już tylko do 1 grudnia w ramach Świętomarcińskiego Menu serwuje wyjątkowe dania przygotowane specjalnie na tę okazję.
Pierwsza przystawka to tradycyjny pasztet z gęsi podawany z bagietką korzenną i żurawiną. Druga to sałaty z mięsem z uda gęsi, pomidorem koktajlowym, marynowaną cebulą, camembertem, redukcją z octu balsamicznego oraz glazurą z whisky.
Zamawiając danie główne otrzymamy niezwykle soczystą pierś z gęsi, placek ziemniaczany i gruszkę marynowaną w towarzystwie sosu śliwkowego.
Wisienką na torcie całej uczty jest Rogal Świętomarciński podany z sosem waniliowym i lodami.
Uzupełnieniem tej kulinarnej przygody jest tradycyjne młode białe Wino Świętomarcińskie ze słynnej baniewickiej Winnicy Turnau.
Gęsina w takim wydaniu to idealny pomysł na poznanie nowych smaków, lub odświeżenie tych, które dobrze pamiętamy. Jeszcze tylko przez kilka dni kuchnia Hotelu i Restauracji Karo posiadająca rekomendację Slow Food będzie serwować nam dania w ramach “Gęsiny na św. Marcina”.
Warto nadmienić, że w całej Polsce rekomendacją Slow Foodu pochwalić się może jedynie 39 restauracji a pośród nich właśnie Karo. Na uznanie spod znaku ślimaka mogą jednak liczyć tylko te restauracje, które serwują najwyższej jakości potrawy. Proces wyboru restauracji jest długotrwały i skomplikowany. Hotel Karo został także wyróżniony między innymi nagrodą Dziedzictwo Kulinarne Mazowsza.
Więcej informacji o Hotelu Karo oraz akcji Gęsina na Św. Marcina znajduje się na stronie www.facebook.com/HotelKaro


















Napisz komentarz
Komentarze