W tegorocznej już szóstej edycji konkursu uczniowie ze szkół o profilu gastronomicznym województwa mazowieckiego zaprezentują zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim jest filet z pstrąga oraz desery z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim jest ser biały twarogowy i szpinak.
Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. Do konkursu zakwalifikowało się 10 drużyn jednoosobowych z Warszawy, Pionek, Zwolenia i Radomia. Zadaniem uczniów jest wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie zakąski z wykorzystaniem filet z pstrąga oraz deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim jest ser biały twarogowy i szpinak.
- Konkurs z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli, przedstawicieli firm gastronomicznych. Jest to doskonała promocja zdrowego, urozmaiconego i niepowtarzalnego przygotowywania potraw - mówią organizatorzy.
Wykonanie potraw będzie oceniało jury w składzie: Anna Wachowicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych, Artur Malik – dyrektor Firmy Aaspen, Patryk Jędrusik szef kuchni Restauracji Karo, Mateusz Śmiechowski - szef kuchni Restauracji Teatralna.















Napisz komentarz
Komentarze