Przypomnijmy, że Radomski Kalejdoskop kulturowy miał na celu ożywienie życia kulturalnego miasta poprzez organizację wydarzeń poświęconych regionom etnograficznym Polski i kulturze innych krajów. Podczas konsultacji społecznych głos na ten właśnie projekt oddało 1 503 mieszkańców.
W ramach projektu zaplanowano sześć dni tematycznych, podczas których odbyły się m.in. warsztaty kulinarne, prezentacje multimedialne, warsztaty, spotkania z gośćmi, koncerty i projekcje filmowe. Mieszkańcy naszego miasta w tym czasie mogli poznać i rozsmakować się w kuchni włoskiej razem z Janem Spanevello.
Z koli w arkana kuchni amerykańskiej, ale również i kultury amerykańskiej wprowadził Derrick Ogrodny i Vanessa DeWig. Na tym spotkaniu uczestnicy obserwowali m.in jak przygotować prawdziwe "pankejki", ale mogli poznać również historię mody amerykańskiej. -Kuchnia amerykańska jest lustrem Stanów Zjednoczonych; mieszanką kulturowej różnorodności, łakomstwa, pewności siebie oraz nastawienia w stylu „spróbuj wszystkiego” – mówi Derrick Ogrodny.
Kolejnym krajem, którego kulturę i kuchnię poznaliśmy była Japonia. Wraz z Yaki Kingu poznaliśmy tajniki przygotowywania onigiri i i jego smak – bo przecież japońska kuchnia nie kończy się na sushi!
W ramach projektu poznaliśmy również smaki Niemiec. Bettina Wiengarn wprowadziła nas w świat niemieckich kulinariów, odkrywając tajniki powstawania ciasta cebulowego. Klaudia Kuchtyk zapoznała nas z „Niezapomnianymi Songami Bertolda Brechta” przy akompaniamencie Przemysława Zalewskiego.
Natomiast dwa ostatnie, sierpniowe wydarzenia, poświęcone zostały dwóm etnograficznym regionom Polski: Kurpi i Warmii. Jolanta Gierduszewska – aktywna działaczka, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Psychicznego „Wzajemna Pomoc” – ugościła uczestników spotkania specjałami wprost z kurpiowskiej kuchni. Tradycyjnie odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których było można zobaczyć, jak powstają racuchy z kaszy gryczanej z sosem grzybowym. Podczas tego dnia można było także dowiedzieć się co kryje się za tajemniczymi określeniami jak: rejbak, sabelwon i fafernuchy, a przede wszystkim – poznać ich oryginalne smaki.
Ostatni z kulinarnych wydarzeń poświęcony był Warmii. Jolanta Gierduszewska zaprezentowała sztukę robienia farszynek z mięsem i pieczarkami. Po pokazie kulinarnym można było skosztować również takich specjałów jak: dzyndzałki z mięsem, plince z pomoćką, ciasto z jeżynami. Czas tego dnia umilił uczestnikom zespół wielopokoleniowy Węgojska Strużka. Zespół występował na wielu przeglądach w kraju i za granicą. Grupa trzykrotnie uzyskała Grand Prix w Wojewódzkim Konkursie Kapel i Zespołów Śpiewaczych, otrzymała nagrodę Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Zespół powstał w 2005 roku z inicjatywy Teresy Kacperskiej. Tworzą go dorośli, młodzież oraz dzieci z Węgoja i miejscowości sąsiadujących.
– Cieszy mnie fakt, że dziedzictwo kultury stało się tematem oddolnej inicjatywy, która zaciekawiła mieszkańców - przyznaje Waldemar Czechowski., prezes Fundacji na Rzecz Niematerialnego Dziedzictwa Kultury w Polsce, współorganizator projektu.















Napisz komentarz
Komentarze