Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 19:42
Reklama

Poznaliśmy potrawy i obyczaje

Dobiegł końca zgłoszony do Budżetu Obywatelskiego projekt "Poznajemy potrawy i obyczaje innych regionów". Ostatnie spotkanie, z sześciu zaplanowanych, dotyczyło kultury i smaków Warmii.
Poznaliśmy potrawy i obyczaje

Źródło: fot. Szymon Wykrota

Przypomnijmy, że Radomski Kalejdoskop kulturowy miał na celu ożywienie życia kulturalnego miasta poprzez organizację wydarzeń poświęconych regionom etnograficznym Polski i kulturze innych krajów. Podczas konsultacji społecznych głos na ten właśnie projekt oddało 1 503 mieszkańców. 

W ramach projektu zaplanowano sześć dni tematycznych, podczas których odbyły się m.in. warsztaty kulinarne, prezentacje multimedialne, warsztaty, spotkania z gośćmi, koncerty i projekcje filmowe.  Mieszkańcy naszego miasta w tym czasie mogli poznać i rozsmakować się w kuchni włoskiej razem z Janem Spanevello. 

Z koli w arkana kuchni amerykańskiej, ale również i kultury amerykańskiej wprowadził Derrick Ogrodny i Vanessa DeWig. Na tym spotkaniu uczestnicy obserwowali m.in jak przygotować prawdziwe "pankejki", ale mogli poznać również historię mody amerykańskiej. -Kuchnia amerykańska jest lustrem Stanów Zjednoczonych; mieszanką kulturowej różnorodności, łakomstwa, pewności siebie oraz nastawienia w stylu „spróbuj wszystkiego” mówi Derrick Ogrodny.

Kolejnym krajem, którego kulturę i kuchnię poznaliśmy była Japonia.  Wraz z Yaki Kingu poznaliśmy tajniki przygotowywania onigiri i i jego smak – bo przecież japońska kuchnia nie kończy się na sushi! 

W ramach projektu poznaliśmy również smaki Niemiec. Bettina Wiengarn wprowadziła nas w świat niemieckich kulinariów, odkrywając tajniki powstawania ciasta cebulowego. Klaudia Kuchtyk zapoznała nas z „Niezapomnianymi Songami Bertolda Brechta” przy akompaniamencie Przemysława Zalewskiego. 

Natomiast dwa ostatnie, sierpniowe wydarzenia, poświęcone zostały dwóm etnograficznym regionom Polski: Kurpi i Warmii. Jolanta Gierduszewska – aktywna działaczka, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Psychicznego „Wzajemna Pomoc” – ugościła uczestników spotkania specjałami wprost z kurpiowskiej kuchni.  Tradycyjnie odbyły się warsztaty kulinarne,  podczas których było można zobaczyć, jak powstają racuchy z kaszy gryczanej z sosem grzybowym. Podczas tego dnia można było także dowiedzieć się co kryje się za tajemniczymi określeniami jak: rejbak, sabelwon i fafernuchy, a przede wszystkim – poznać ich oryginalne smaki.

Ostatni z kulinarnych wydarzeń poświęcony był Warmii. Jolanta Gierduszewska zaprezentowała sztukę robienia farszynek z mięsem i pieczarkami. Po pokazie kulinarnym można  było skosztować również takich specjałów jak: dzyndzałki z mięsem, plince z pomoćką, ciasto z jeżynami. Czas tego dnia umilił uczestnikom zespół  wielopokoleniowy Węgojska Strużka. Zespół występował na wielu przeglądach w kraju i za granicą. Grupa trzykrotnie uzyskała Grand Prix w Wojewódzkim Konkursie Kapel i Zespołów Śpiewaczych, otrzymała nagrodę Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Zespół powstał w 2005 roku z inicjatywy Teresy Kacperskiej. Tworzą go dorośli, młodzież oraz dzieci z Węgoja i miejscowości sąsiadujących.

– Cieszy mnie fakt, że dziedzictwo kultury stało się tematem oddolnej inicjatywy, która zaciekawiła mieszkańców - przyznaje Waldemar Czechowski.,  prezes Fundacji na Rzecz Niematerialnego Dziedzictwa Kultury w Polsce, współorganizator projektu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

cxv 10.08.2019 22:45
pińć osób na kszysz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Reklama
ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama