Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 20:08
Reklama

Doskonalili umiejętności pod okiem szefa kuchni

Trzydzieścioro uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich wzięło udział w warsztatach kulinarnych „Przygotowanie do kariery”. Pod okiem wybitnego restauratora i szefa kuchni Roberta Sowy przygotowywali dania składające się na tzw. biznes lunch.

Projekt „Przygotowanie do kariery” to seria warsztatów, pokazów dla uczniów szkół gastronomicznych w całej Polsce. Uczestnicy mogą testować nowe produkty i poszerzać wiedzą kulinarną, samodzielnie przygotowując potrawy. Warsztaty to najlepszy sposób na doskonalenie swoich umiejętności, pod okiem najlepszych szefów kuchni w Polsce, ale i również dobra zabawa. - Młodzież pod okiem profesjonalistów przygotowuje nie tylko potrawy, ale przede wszystkim kształtuje swoje umiejętności i uczy się pracy w zespole.  Myślę, że jest to bardzo ważne dla nich, ponieważ mają kontakt ze sztuką kulinarną na wysokim poziomie, dzięki temu czerpią wiedzę od najlepszych - mówi Bożena Puton, wicedyrektor ZSSiH w Radomiu. - Uczniowie podczas warsztatów mają szansę wykazać się również kreatywnością - dodaje.

Podczas warsztatów uczniowie przygotowali zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo z soczewicą, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą. Na drugie podano marynowaną, pieczoną pierś z kaczki w przyprawach korzennych, na karmelizowanych jabłkach ze śliwkami i rodzynkami. Oczywiście nie zabrakło również deseru, czyli kardamonowego torciku bezowego z kremem waniliowym i owocami.  – Każdy jest w stanie te dania przygotować. Wszystkie produkty, przyprawy są dostępne na rynku bo taka jest definicja tych warsztatów, abyśmy korzystali ze wszystkiego tego, co na rynku jest  - tłumaczy Robert Sowa, szef kuchni, restaurator. - Nie chcieliśmy iść też na totalną łatwiznę w przygotowaniu dań, dlatego też przygotowywaliśmy filet z gęsi. Pomysł zrodził się też stąd, że zbliża się okres świąteczny. Chcieliśmy, żeby zrobili coś co mogą za chwilę powtórzyć goszcząc znajomych czy rodzinę podczas Świąt Bożego Narodzenia - dodaje. 

Podczas warsztatów odbyły się również eliminacje do prestiżowego konkursu kulinarnego, promującego kulinarne „perełki” - zdolnych rozpoczynających życie zawodowe kucharzy, do 23. roku życia. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich został wybrany do 12 najlepszych gastronomicznych szkół, które w tym roku biorą udział w konkursie „Kulinarny Talent”, podczas największych targów gastronomicznych w Polsce.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Rostowski 14.12.2018 19:14
Sowa i przyjaciele

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Reklama
ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama