Warsztatom kulinarnym przewodziło hasło „Kulturalnie i kulinarnie na ziemi bieniędzickiej”, mające na celu przybliżenie regionalnej kuchni młodym mieszkańcom - uczestnikom, poprzez udział w przygotowywaniu „dawnych” potraw, podanych w nowoczesnej i nietypowej aranżacji stołu - połączenie tradycji i nowoczesności. Na pierwszych warsztatach dzieci wraz z dorosłymi lepiły pierogi wielosmakowe. Do ciasta parzonego na pierogi, które jest bardziej elastyczne, nie klei się do stolnicy i nie rozkleja się, nakładali różne smaki farszu.
Uczestnicy poznali sposoby zaklejania krawędzi pierogów tj. na gładko – czyli zlepienie krawędzi ciasta, zlepianie widelcem – czyli gładki brzeg ciasta wykończony odciśniętym widelcem, z falbanką – czyli gładki brzeg ciasta i wykonywanie falbanki za pomocą palca wskazującego i kciuka, z warkoczykiem – czyli gładki i szerszy brzeg ciasta i wykonywanie warkocza, zawijając brzeg do środka, lekko dociskając go kciukiem.
Warsztaty były bardzo ciekawe, a przede wszystkim smaczne. Instruktorka przybliżyła zasady kulturalnego zachowania się przy stole, na które składają się dobre maniery, dobre wychowanie, poprawne zachowanie, świadczące o naszej życzliwości dla ludzi, uprzejmości, tolerancji. - Te nienaganne formy powinny być naszymi nawykami zakorzenionymi i wpajanymi od dzieciństwa, dlatego na warsztatach prezentowaliśmy scenki zachowania się w towarzystwie, które były świetną nauką dla młodych uczestników jak i starszych - informują organizatorzy warsztatów.
W ramach projektu został zakupiony termos oraz podgrzewacz z pojemnikami na paliwo. Na następnych spotkaniach kulinarnych prezentowane będą kolejne potrawy pochodzące z ziemi bieniędzickiej.
Projekt realizowany jest przez Stowarzyszenie Inicjatyw Kulturalnych "Na Ludową Nutę" z Bieniędzic.















Napisz komentarz
Komentarze