Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
sobota, 6 grudnia 2025 18:34
Reklama

Bieniędzice. Gotowanie z kulturą i tradycją

W Bieniędzicach rozpoczęły się warsztaty kulinarne i savoir vivre w ramach projektu „Gotowanie z kulturą i tradycją”. W zajęciach uczestniczyło 8 dzieci – uczniów z PSP w Bieniędzicach oraz 12 osób dorosłych, w tym członków zespołu ludowego „Bieniędzice”.

Warsztatom kulinarnym przewodziło hasło „Kulturalnie i kulinarnie na ziemi bieniędzickiej”, mające na celu przybliżenie regionalnej kuchni młodym mieszkańcom - uczestnikom, poprzez udział w przygotowywaniu „dawnych” potraw, podanych w nowoczesnej i nietypowej aranżacji stołu - połączenie tradycji i nowoczesności. Na pierwszych warsztatach dzieci wraz z dorosłymi lepiły pierogi wielosmakowe. Do ciasta parzonego na pierogi, które jest bardziej elastyczne, nie klei się do stolnicy i nie rozkleja się, nakładali różne smaki farszu.

Uczestnicy poznali sposoby zaklejania krawędzi pierogów tj. na gładko – czyli zlepienie krawędzi ciasta, zlepianie widelcem – czyli gładki brzeg ciasta wykończony odciśniętym widelcem, z falbanką – czyli gładki brzeg ciasta i wykonywanie falbanki za pomocą palca wskazującego i kciuka, z warkoczykiem – czyli gładki i szerszy brzeg ciasta i wykonywanie warkocza, zawijając brzeg do środka, lekko dociskając go kciukiem.

Warsztaty były bardzo ciekawe, a przede wszystkim smaczne. Instruktorka przybliżyła zasady kulturalnego zachowania się przy stole, na które składają się dobre maniery, dobre wychowanie, poprawne zachowanie, świadczące o naszej życzliwości dla ludzi, uprzejmości, tolerancji. - Te nienaganne formy powinny być naszymi nawykami zakorzenionymi i wpajanymi od dzieciństwa, dlatego na warsztatach prezentowaliśmy scenki zachowania się w towarzystwie, które były świetną nauką dla młodych uczestników jak i starszych - informują organizatorzy warsztatów.

W ramach projektu został zakupiony termos oraz podgrzewacz z pojemnikami na paliwo. Na następnych spotkaniach kulinarnych prezentowane będą kolejne potrawy pochodzące z ziemi bieniędzickiej.

Projekt realizowany jest przez Stowarzyszenie Inicjatyw Kulturalnych "Na Ludową Nutę" z Bieniędzic.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

turek 02.10.2018 13:54
Będzie kebab , albo hot-dog, albo .......pizza..yyyy???

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Reklama
ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama