Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 12:27
Reklama Fotowoltaika

E.Leclerc - Czwartki ze smaczkiem w królestwie serów

E.Leclerc Radom zaprasza na kolejne spotkanie w ramach cyklicznej akcji pod tytułem ,,Czwartki ze smaczkiem". - 23 listopada o godzinie 17 zapraszamy radomian do Królestwa Serów E.Leclerc. Będzie można zobaczyć francuskie nowości między innymi: Cantal, Emmental czy Mimolette a także posłuchać jak powstają, jak przebiega proces ich dojrzewania, do jakich potraw je podawać i z jakim winem. Będzie też degustacja wybranych gatunków serów – mówi Agnieszka Witczak-Armacińska z radomskiego E.Leclerc.

O ucztę dla podniebienia z serami w roli głównej zadba specjalista Tomasz Wasil. Czwartki ze smaczkiem E.Leclerc organizuje cyklicznie. Ich ideą jest edukacja Radomian na temat zdrowego odżywiania, robienia świadomych zakupów, sięgania po to co najlepsze.

- Uczestnictwo w czwartkowych spotkaniach jest darmowe. 9 listopada o odżywianiu według modelu LCHF opowiadała blogerka kulinarna Aleksandra Odziemkowska. Serwowaliśmy keto racuszki, bez laktozy i glutenu. Na kolejne spotkanie w ramach ,,Czwartków ze smaczkiem" – już 23 listopada (w hipermarkecie, przy stoisku z serami) zapraszamy tych wszystkich, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę na temat świata serów. Mamy też niespodziankę. Od czwartku do soboty na wybrane gatunki serów oferujemy 20% rabatu. – mówi Agnieszka Witczak-Armacińska.

Wśród nowości, francuskich serów, które już można kupić w E.Leclerc znajdują się między innymi:

Marechal - wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa przez pięć miesięcy a w połowie tego okresu nacierany jest mieszanką ziół prowansalskich, która nadaje mu piękny wygląd i niepowtarzalny smak. Można go podawać z orzechami, owocami, ale zawsze to on gra pierwsze skrzypce. Jest skarbnicą kwasów Omega 3.

Emmental - wytwarzany z surowego mleka, pochodzącego od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem. Podczas dojrzewania ser przechodzi z piwnic do piwnic. Emmental spożywany jest najczęściej jako dodatek do sałatek, kanapek, sosów, pizzy. Startym można posypać niemal każdą potrawę. Może być podawany jako dodatek do czerwonego wina.

Mimolette - wytwarzany z krowiego mleka, odciskany a następnie gotowany. Jego dojrzewanie trwa od 6 do 24 miesięcy w suchym i ciemnym pomieszczeniu. Idealny jako dodatek do dań smażonych, zapiekanych, przekąsek koktajlowych. Świetnie czuje się w towarzystwie białego, lekkiego wina.

Comte - jeden z najbardziej docenianych serów we Francji. Wytwarzany mleka krów wypasanych na stokach gór Jurajskich. Jego dojrzewanie trwa od 3 miesięcy do 2 lat. Smak i aromat tego sera zależy od pory roku, podczas której jest produkowany. Idealny jako przekąska.

Cantal – jeden z najstarszych serów francuskich wytwarzanych w Owernii. Zawiera 45 procent tłuszczu i jest półtwardy. Powstaje z surowego mleka. Jest sprzedawany po 30 dniach dojrzewania, w okresie od 2 do 6 miesięcy dojrzewania oraz po ponad 6 miesiącach. Ma aksamitną konsystencję, łagodny smak o wyraźnym zapachu orzechów laskowych. Czym dłuższy proces dojrzewania tym walory smakowe i zapachowe są lepsze. Można jeść go bez dodatków, albo wzbogacać nim zapiekanki, puree ziemniaczane. Świetnie smakuje z lekkim winem owocowym.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama