Po odkryciu całego procederu Główny Inspektorat Sanitarny zarządził na terenie całego kraju kontrole firm, które w procesie produkcyjnym używają duże ilości soli. Kontrola jest tym bardziej zasadna, bo sól przemysłowa może być groźna dla zdrowia i życia ludzi. Jak wykazały wstępne badania, sól przemysłowa zawiera duże stężenie siarczanu sodu, który spożyty w znacznych ilościach może prowadzić do choroby nowotworowej. Kontrole soli w naszym regionie już zapowiedział radomski Sanepid. - Nasze działania będą prowadzone w ramach zasady ostrożności, która obowiązuje w całej Unii Europejskiej. Sekcja żywności, żywienia i przedmiotów użytku sprawdzi, jaka sól jest używana w radomskich piekarniach i sprzedawana w hurtowniach. Właściciel danej firmy będzie musiał okazać fakturę zakupu danej partii soli. Jeśli tych dokumentów zabraknie to nasi pracownicy będą pobierali próbki i oddawali je do analizy - powiedziała rzecznik Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Radomiu Beata Nowak.
Radomscy piekarze uspokajają: sól stosowana w naszych produktach jest w 100% bezpieczna. - Sól, którą wykorzystujemy do naszych wypieków posiada wszelkie niezbędne atesty. Pochodzi ze sprawdzonego miejsca. Jesteśmy spokojni i oczekujemy na kontrolę - oświadczyła Halina Bojanowicz z Piekarni Jarosława Gajdy. - Nie obawiamy się żadnej kontroli. Kupujemy tylko i wyłącznie sól ważoną, którą sprowadzamy od lat z tego samego miejsca i zapewniam, że jest ona bezpieczna dla zdrowia naszych klientów - powiedział kierownik Piekarni Fogiel&Fogiel Tomasz Kędzierski.
Kontrola Sanepidu potrwa kilka dni.













