
Na kilkunastu stanowiskach lokalni producenci prezentowali swoje zbiory, różne odmiany papryki. Dodatkowo odbywały się degustacje tego warzywa pod wieloma postaciami – tradycyjnego lecza, marynowanej przekąski, a także nalewki.
W czasie trwania koncertów i pokazów, odbywały się również konkursy m.in. na najlepszą potrawę z papryki, w trzech kategoriach: dania zimne, gorące oraz przetwory i nalewki. Wyróżniono m.in. kacze udka nadziewane papryką w sosie paprykowo-wiśniowym oraz nalewkę cytrynową z papryki. - Delikatną w smaku, ale z odpowiednia ilością procentów - jak odkreślano podczas uzasadniania werdyktu jury.
Organizatorzy oceniali również stanowiska wystawiennicze paprykarzy. Pierwsza nagroda trafiła do Andrzeja Wilczyńskiego. - Zajmują się produkcją papryki od 1986 roku. Jest to ciężkie zajęcie, w uprawę zaangażowana jest praktycznie cała rodzina. Rocznie produkujemy około 45 ton tego warzywa, mamy kilka gatunków w tym te najpopularniejsze tj. Bernal, Salomon i Sprinter – powiedział producent papryki. Przygotowaniem stanowiska zajęła się głównie moja żona – dodał zwycięzca.




Jedną z atrakcji przytyckich targów była możliwość wspólnego gotowania ze znaną aktorką Grażyną Wolszczak, oczywiście królowały dania z papryki. Dla najmłodszych przygotowano pokaz magii i iluzji w wykonaniu Arex Show. Na wieczór zaplanowano występ Kabaretu Moralnego Niepokoju, koncert zespołu Boys oraz występ gwiazdy wieczoru – Kasi Kowalskiej.














