Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Jadłospis ucznia – najchętniej wybieraną przekąską są drożdżówki

Jadłospis ucznia – najchętniej wybieraną przekąską są drożdżówki

Co czwarty polski uczeń nie kupuje żadnych produktów spożywczych w drodze do lub ze szkoły. Pozostali korzystają z oferty sklepów spożywczych, co dziewiąty codziennie. Wyraźnie widać popularność słodkich produktów. Przykładowo: drożdżówki są wybierane dwukrotnie częściej niż owoce i dziesięciokrotnie częściej niż warzywa pakowane jako przekąski. Jednocześnie uczniowie stosunkowo rzadko do picia wybierają napoje gazowane.

Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ.

„Nasze badanie pokazuje, że warto edukować młodzież w zakresie zdrowego żywienia. Mimo iż nadal najchętniej wybierane są słodkie przekąski to wygląda na to, że do wody dzieci się przekonały  i wybierają ją częściej niż kolorowe napoje gazowane. To z pewnością krok naprzód. Niemal co trzeci uczeń wybiera w sklepie spożywczym w drodze do lub ze szkoły kanapki, sałatki i surówki, a warzywa pakowane jako przekąski co dwudziesty. Może to oznaczać, że uczniowie nie są niechętni warzywom jako takim, tylko powinny być one podane w bardziej atrakcyjny sposób. Jednocześnie musimy pamiętać o tym, że w badaniu bazujemy na informacjach od rodziców dzieci. Można się spodziewać, że faktyczne spożycie słodkich przekąsek może być wyższe, gdyż nie wszyscy uczniowie mogą informować swoich rodziców, jakie produkty zakupili w drodze do szkoły. Duży udział drożdżówek i pączków w diecie dzieci jest niepokojący, ponieważ, choćby z doniesień w mediach wiemy, że do produkcji tych przekąsek stosowana jest często mąka niskiej wartości jak również np. syrop glukozowo-fruktozowy” – mówi dr Paweł Jurowczyk z ARC Rynek i Opinia.

 
Śniadaniowe zwyczaje uczniów

Zdecydowana większość uczniów (74%) spożywa śniadanie przed wyjściem do szkoły. Co czwarty uczeń nie zjada żadnego posiłku przed wyjściem do szkoły.

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy