W diecie na płaski brzuch powinny znaleźć się produkty, które aktywują metabolizm, a tym samym spalą tłuszczyk.
Świeże warzywa
Wiele osób nie rozumie, jak ważna jest odpowiednia ilość warzyw w diecie. Świeże warzywa powinniśmy spożywać trzy razy dziennie. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które potrzebne są organizmowi do aktywowania metabolizmu i zdrowego usuwania zbędnych produktów przemiany materii. Warzywa zawierają mnóstwo błonnika, dzięki czemu „zapychają”, dając uczucie sytości. Dodatkowo błonnik w nich zawarty działa niczym miotełka, która usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Aby cieszyć się płaskim brzuchem, powinnaś wprowadzić świeże warzywa do swojego menu. Możesz je jeść w postaci sałatek, gotowane, grillowane albo surowe.
„Dobre” węglowodany
Przyrost tkanki tłuszczowej spowodowany jest nadmiernym spożywaniem węglowodanów, ale nie musisz trzymać się od nich z daleka, gdy chcesz mieć płaski brzuch. Jeśli przyjmujesz więcej kalorii niż spalasz, to ta nadwyżka szybko zmieni się w tłuszcz i zostanie zmagazynowana w jakiejś części ciała, np. na brzuchu. Jakie więc węglowodany wybierać? Najlepiej te złożone, które znajdują się w pieczywie pełnoziarnistym, makaronie z pełnych ziaren, warzywach strączkowych czy owocach zawierających duże ilości błonnika, np. morelach, śliwkach, grejpfrutach, pomarańczach czy gruszkach. W diecie na płaski brzuch powinno się unikać prostych węglowodanów, występujących w słodyczach, ciastach, deserach, dżemach czy słodkich napojach.
Zaprzyjaźnij się z tłuszczem
Dieta bogata w jednonienasycone tłuszcze wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej z brzucha. Dieta na płaski brzuch powinna być bogata w tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Tłuszcze te znajdziesz w olejach roślinnych, olejach rybnych, tłustych rybach morskich, orzechach i awokado. Musisz wystrzegać się tłuszczów trans, najczęściej zawartych w pewnych rodzajach margaryny, w słodkich wypiekach cukierniczych, w ciasteczkach czy w gotowych daniach, które wystarczy podgrzać w mikrofali. Tłuszcze te mają „zdolność” zaprogramowania organizmu do magazynowania tłuszczu w okolicach brzucha. Pamiętaj, aby unikać spożywania tłuszczów razem z węglowodanami, gdyż takie połączenie spowalnia trawienie.
Bogactwo białka
W codziennym menu osoby chcącej mieć płaski brzuch nie może zabraknąć łatwo przyswajalnego białka. W jadłospisie powinno obowiązkowo znaleźć się chude mięso i nabiał. Warto włączyć do codziennej diety także łatwo przyswajalne białko serwatkowe. Jest to frakcja protein mlecznych wytrąconych z serwatki podczas produkcji serów, w których skład wchodzą łatwo przyswajalne alfa- i beta-laktoalbuminy. Twoje posiłki w ciągu dnia powinny w sumie zawierać ok. 2 g białka na każdy kilogram ciała, aby po treningu mięśnie nie były spalane dla uzupełnienia zapasów energii. Jedz dobrej jakości chude mięso, np. polędwicę wieprzową i wołową, piersi z kurczaka lub indyka, tłuste ryby albo udziec barani.
Otręby i płatki
Badania pokazują, że spożywanie otrąb i pełnego ziarna może przyspieszyć spalanie tłuszczu aż o 30 proc. Osoby, które codziennie spożywają otręby, uzyskują najlepsze wyniki odchudzania. Dla lepszego efektu należy jeść także substancje włókniste zawarte w owocach i warzywach. Wykazują one silne działanie obniżające ciśnienie. Powinno się spożywać ok. 25 g włókien dziennie. Niepozorne otręby żytnie zawierają dużo błonnika. Chociaż nie można z nim przesadzać, jego znaczenie jest bardzo ważne. Przede wszystkim błonnik stanowi naturalny „zapychacz” i przedłuża uczucie sytości, dzięki czemu możemy zapanować nad wilczym apetytem. Ponadto błonnik wspomaga pracę jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przeciwdziała zaparciom. Dlatego właśnie otręby żytnie usprawniają trawienie, chronią jelita oraz żołądek.