Radio Rekord Radom mobilne Radio Rekord Radom mobilne
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Światowa kuchnia zawitała do Domaniowa

Światowa kuchnia zawitała do Domaniowa
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ

-W Polsce zbyt mało doceniamy regionalne produkty - twierdzi Bartłomiej Płócienniak, szef kuchni w Pałacu Domaniowskim - Żyjemy zbyt szybko, nie przywiązując uwagi do tego co jemy, luksusem stały się zagraniczne, wyszukane produkty. Tymczasem Mazowsze słynie z doskonałej jakości warzyw i mięsa, w tym dziczyzny, która może być świetną bazą do doskonałych dań fusion z całego świata. Plusem regionalnych produktów jest ich świeżość. Zawsze mamy pewność, że to, co podajemy jest najwyższej jakości - przekonuje kucharz.

Bartłomiej Płócienniak swojego fachu uczył się w Londynie. - To najbardziej kosmopolityczne miasto, w jakim miałem możliwość pracować. Londyńska kuchnia pełna jest inspiracji z różnych zakątków świata, co niewątpliwie sprzyja eksperymentom i wypracowaniu swojego własnego kulinarnego stylu. Mnie zafascynowała kuchnia fusion, lubię łączyć nawet najbardziej sprzeczne smaki, produkty i tworzyć coś bardzo indywidualnego. Jeśli chodzi o regiony kulinarne zdecydowanie wybieram południe, ale duży wpływ na to co robię mają także inne kultury, kuchnia nie powinna zamykać się w konkretnych ramach - przekonuje.

W pałacowej restauracji tradycja łączy się z nowoczesnością, np. dzika kaczka podawana jest z jabłkami1.
To tradycyjne danie, odpowiednio dopracowane wizualnie, może konkurować z najbardziej wyszukanymi potrawami z całego świata. Region domaniowski słynie z produkcji papryki. - To warzywo "kameleon", ma bardzo uniwersalny smak, można łączyć je z rozmaitymi ziołami - mówi Bartłomiej Płócienniak. Jego zdaniem powinniśmy mieć większą świadomość tego co jemy. - Utarł się pewien stereotyp, że dobra kuchnia to schabowy i ziemniaki, w dużej mierze zawdzięczamy to epoce PRL-u.

W Pałacu Domaniowskim ważna jest forma podawanych dań. Nawet najprostsza potrawa, podana w odpowiedni sposób, nabierze wyrazu i charakteru. Nie musi to być nic wyszukanego, wystarczy gałązka ziół i … gotowe. - W naszej kuchni mieszanki przypraw tworzymy sami, brak chemicznych dodatków powoduje, iż każda potrawa nabierze ogromnego aromatu, nie oszukując nas przy tym chemicznymi ulepszaczami - zapewnia kucharz. Ważne aby dopasować kuchnię do stylu naszego życia. - Dlatego potrawy, które podajemy w restauracji Pałacu Domaniowskiego, są bardzo proste a przez to niesamowicie smaczne, np sałatka caprese przygotowana z naszego pomidora malinowego z odrobina sosu balsamicznego smakuje obłędnie i  zniewalająco- dodaje nasz rozmówca.


PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

1.Kaczka - podawana jest w Pałacu Domanowskim jak na każde szlachetne mięsiwo przystało na różowo - krwisto. Najistotniejsze są w tym daniu dodatki, czerwona kapusta długo duszona w winie i przyprawach. Tłuczone ziemniaczki, i karmelizowane jabłko świetnie współgrają z całą potrawą zaś sos ze słodkim winem Madeira dodaje całości wyrazistości i ciężkiego akcentu. To naprawdę poważne danie polecane z poważnymi dojrzałymi winami takimi jak szczepy shiraz i wino z południowej Australii litore family circle collection 2008 czy również oferowana w karcie lo tengo - malbec 2010.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

A.D.

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy