Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Wyposażenie gastronomii: niezbędne sprzęty, które ułatwią funkcjonowanie lokalu

Wyposażenie gastronomii: niezbędne sprzęty, które ułatwią funkcjonowanie lokalu

W co warto wyposażyć kuchnię restauracyjną?

Kuchnia restauracyjna to dosyć szerokie pojęcie. Jednak istnieją elementy wyposażenia, której absolutnie nie może zabraknąć w żadnej z nich.

  • Meble metalowe. Przepisy sanitarne jasno określają wymogi, do jakich należy się dostosować przy urządzaniu pomieszczeń gastronomicznych. Muszą być przede wszystkim łatwe do utrzymania w czystości. Dlatego najlepszym wyborem są meble ze stali nierdzewnej. Oprócz tego, że ich powierzchnie są łatwozmywalne, meble takie są trwałe, a producenci dbają, by można je było dostosować do każdej kuchni. Meble metalowe łączą w sobie estetykę i funkcjonalność, a także ergonomię pracy kucharzy. W kuchni restauracyjnej nie może więc zabraknąć stołów roboczych, ciągów grzewczych, szafek do zabudowy lodówek, regałów do przechowywania naczyń i urządzeń, zarówno przelotowych, jak i zwykłych, stołów ze zlewami, czy głębszymi basenami, a także nadstawek i wózków. W kuchni resturacyjnej, która obsługuje duże uroczystości, z pewnością niezbędny jest wózek do talerzy, na którym ustawimy nawet około 100 talerzy z daniem. Każdy mebel powienien mieć swoją funkcję, tak by maksymalnie wykorzystać jego przestrzeń. 
  • Chłodnictwo i urządzenia grzewcze. Bez tych urządzeń kuchnia nie mogłaby funkcjonować. Większość produktów i półproduktów muszą być przechowywane w chłodniach lub zamrażarkach, a większość dań wymaga także obróbki cieplnej. W zależności od możliwości i wielkości lokalu w kuchni restauracyjnej dobrze jest wydzielić osobne pomieszczenie chłodnicze tzw. chłodnie i mroźnie. Jeśli jest do nich bezpośredni dostęp z kuchni, prawdopodobnie dodatkowe szafy chłodnicze czy zamrażarki nie są potrzebne, oprócz dodatkowych podblatowych lodówek i zamrażarek. Te z kolei są niezbędne w kuchni, gdzie istnieje konieczność szybkiego dostępu do produktów. Znajdują się w nich produkty, które muszą być "pod ręką" w momencie przygotowywania konkretnych dań. Z kolei niezbędne urządzenia grzewcze, jak kuchnie gazowe i piekarniki elektryczne również powinny być dostosowane do wielkości kuchni i zapotrzebowania. Zarówno wielkość, jak i ilość palników ma tu duże znaczenie. Obecnie trudno sobie wyobrazić kuchnię restauracyjną z różnorodnym menu bez pieców konwekcyjnych i konwekcyjno-parowych. Są to urządzenia, w których nie tylko upieczemy, ale też udusimy, ugotujemy, czy uparujemy całe potrawy czy przygotujemy w ten sposób produkty do dalszej obróbki. Jeśli istnieje taka potrzeba, kuchnię restauracyjną możemy również wyposażyć w urządzenia do szokowego schładzania czy mrożenia gotowych potraw lub produktów. Skracając czas schładzania, znacznie wydłuża się okres przydatności do spożycia. Sprawdź ofertę witryn chłodniczych: https://www.goga-gastro.pl/category/chlodnictwo-witryny-chlodnicze
  • Obróbka mechaniczna. Wyposażenie lokalu gastronomicznego, czy to małej restauracyjki czy dużej restauracji hotelowej nie może się obyć bez urządzeń do obróbki mechanicznej. W podstawowym wyposażeniu powinny się znaleźć krajalnice do wędlin i serów, blendery ręczne i stojące, miksery ręczne, miesiarki planetarne - szczególnie potrzebne do wyrobów cukierniczych, wilki do mięsa, szatkownice oraz urządzenia specjalnego przeznaczenia zależne od charakteru restauracji. Oczywiście elektryczny nóż do kebaba lub wałkownica do ciasta do pizzy nie spełni swojego zadania w restauracji serwującej dania kuchni polskiej i będą zdecydowanie zbędnym wydatkiem. 
  • Dodatkowe urządzenia, jakie ułatwiają funkcjnowanie kuchni, a także pozwalają na oszczędność czasu czy środków są w gastronomii coraz częściej stosowane. Jednym z nich są pakowarki próżniowe. Urządzenia te pozwalają na zapakowanie w woreczki jednorazowego użytku gotowych produktów lub półproduktów. Po oddessaniu z nich powietrza pakowarki zgrzewają grzbiet worka, dzięki czemu nic się ze środka nie wydostanie. W ten sposób można pakować nie tylko produkty stałe, ale też płynne, jak sosy. Do gastronomii polecane są pakowarki próżniowe komorowe, których produkt pakowany znajduje się w środku urządzenia. 

Niezbędny sprzęt gastronomiczny do kawiarni

Wyposażenie kawiarni znacząco różni się od wyposażenia kuchni restauracyjnej, pizzerii czy typowego baru. Jest to miejsce, w którym przede wszystkim podaje się kawę i inne napoje oraz lekkie przekąski, przeważnie wyroby cukiernicze. W kawiarni najważniejszy jest więc ekspres do kawy. Profesjonalnym będzie oczywiście ciśnieniowy ekspres, wyposażony w młynek do mielenia ziaren. W kawiarniach, gdzie kawy parzy się bardzo dużo, szczególnie w godzinach popołudniowych, ekspres powinien być dostosowany do tego, by móc zaparzyć dużą ilość napoju.

Zobacz ofertę ekspresów ciśnieniowych: https://www.goga-gastro.pl/category/ekspresy-do-kawy

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

Dlatego warto wybrać tzw. wielokolbowe urządzenia, które podołają dużym zamówieniom. Innym niezbędnym wyposażeniem w kawiarni jest spieniacz do mleka. To urządzenie może być wbudowane w ekspres do kawy, jednak jako osobne z pewnością zdoła spienić więcej mleka. Dzięki temu, żaden amator cappucino, latte czy machiatto nie będzie zbyt długo czekał na swoją ulubioną kawę. Kawiarnię można również zaopatrzyć w warniki do wody, czyli urządzenia stale podtrzymujące wysoką temperaturę wody, gotową do zaparzenia kawy czy herbaty.

Jeśli w kawiarni planujemy podawanie lodów, deserów lodowych, ciast czy ciasteczek doskonale sprawdzą się w niej takie urządzenia jak syfony lub automaty do bitej śmietany. Urządzenia te bardzo szybko przygotowują ten pyszny dodatek do deserów. Są zdecydowanie dużo lepsze od jednorazowych pojemników z bitą śmietaną lub koniecznością przygotowywania jej samemu i wyciskania za pomocą rękawa cukierniczego.

Przydatne akcesoria, które ułatwią pracę

Kuchnia w lokalu gastronomicznym może być doskonale wyposażona w największe i najdroższe urządzenia i maszyny, jednak bez podstawowych i dodatkowych akcesoriów ani rusz. Takim podstawowym drobnym wyposażeniem w każdej kuchni są oczywiście dobrej jakości i różnej wielkości i kształtu noże.

Nie może również zabraknąć desek do krojenia, mis i miseczek, sitek, chochli, cedzaków, różnej wielkości pojemników do przechowywania i innych akcesoriów, które nie tylko są niezbędne, ale także znacznie ułatwiają pracę. W wyposażeniu dobrej kuchni powinny znaleźć się także ostrzałki do noży, zarówno elektryczne, jak też ręczne, różne obieraczki do warzyw, a także akcesoria do carvingu, czyli do wykonywania zdobień z warzyw i owoców.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Wyposażenie lokalu gastronomicznego - o czym jeszcze warto pamiętać?

Prowadzenie restauracji wymaga dobrego planowania wydatków. Tę umiejętność można już sprawdzić na etapie planowania wyposażenia lokalu gastronomicznego. Warto pamiętać, że każda kuchnia powinna być wyposażona w dobrej jakości, trwałe i funkcjonalne urządzenia i akcesoria.

Nie warto oszczędzać na tych elementach i zaopatrywać się w zwykłym sklepie z domowym wyposażeniem AGD, ponieważ nie są one dostosowane do takiej ilości pracy, jaką będą obciążone w lokalu gastronomicznym. Profesjonalne maszyny, urządzenia i akcesoria do gastronomi są o wiele trwalsze i z pewnością dłużej posłużą.

Gdzie w dobrej cenie kupić sprzęt i urządzenia gastronomiczne?

Profesjonalny sprzęt i urządzenia do prowadzenia kuchni restauracyjnej, baru, pizzerii czy kawiarni warto szukać w dobrych cenach, lecz przede wszystkim dobrej jakości. Takie wyposażenie znajdziemy przede wszystkim w hurtowniach gastronomicznych, jak np. Goga-gastro. Hurtownia ta specjalizuje się w wyposażeniu gastronomii od dużych maszyn i urządzeń, przez meble, drobne sprzęty, aż po różnorodne akcesoria niezbędne w kuchni.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy