Makaron w polskiej kuchni funkcjonuje od dawna i jest nieodłącznym elementem wielu dań. Bez niego trudno sobie wyobrazić chociażby spaghetti czy niektóre zupy. Przygotowany z odpowiednio przygotowanego ciasta z mąki, jaj i soli jest alternatywą dla kaszy, ryżu oraz tradycyjnych (i niezwykle popularnych w Polsce) ziemniaków. Właściwości makaronu są bardzo duże. Jego zadaniem jest nie tylko różnicowanie diety, ale również stabilizacja poziomu cukru. Jedzenie makaronu jest również zalecane osobom, które chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Dużym zainteresowaniem cieszy się obecnie makaron warzywny. Dlaczego? Sprawdź tu.
Makaron warzywny – czym tak naprawdę jest?
Warto zwrócić uwagę na to, że przygotowanie makaronu warzywnego nie jest trudne i może go wykonać bez problemu zarówno osoba doświadczona, jak również stawiająca w kuchni swoje pierwsze kroki. Nie potrzeba również do tego specjalnych narzędzi kuchennych. Makaron przygotowany z warzyw jest smaczny, niskokaloryczny, nie zawiera glutenu i jest sycący, więc nie potrzeba go dużo. To świetna alternatywa i rozwiązanie nie tylko dla osób, które chcą schudnąć lub ze względów zdrowotnych muszą rezygnować z niektórych składników, ale również dla wegetarian. Makaron warzywny może być podawany w wersji surowej (przygotowanie z marchwi), lub po lekkiej obróbce termicznej (przygotowanie z batatów, cukinii).
Walory makaronu warzywnego
Makaron warzywny to świetny sposób na to, aby urozmaicić codzienne jedzenie i wprowadzić do swojej diety powiem świeżości. Makaron przygotowany z warzyw zachowuje cenne wartości odżywcze, dostarcza witaminy, minerały, nie powoduje efektu przejedzenia. Jest również lekkostrawny. Niezwykłą zaletą takiego rodzaju makaronu jest jego uniwersalność – można go serwować za każdym razem, gdy chcemy jeść zarówno zdrowo, jak i kolorowo. Przygotowanie makaronu z cukinii (która jest najpopularniejszym warzywem do tego wykorzystywanym) pozwala uzyskać świetny efekt, doskonały smak, dostarczyć do organizmu żelazo, potas, magnez, witaminy C, K, PP i B1.
Dania z makaronu warzywnego
Makaron warzywny można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju potraw. Ogranicza nas tu praktycznie tylko nasza wyobraźnia. Można go serwować z sosami, pesto, orzechami, a także wszystkimi warzywami. Wykorzystując makaron warzywny można przygotować chociażby danie z sosem, boczkiem i pieczarkami lub wersję makaronu z sosem bolońskim, słodko-kwaśnym. Dużą popularnością cieszą się także wszelkiego rodzaju zapiekanki czy dania przygotowane na parze.