Yerba mate – co to?
Yerba mate to nazwa suszu i naparu z ostrokrzewu paragwajskiego – drzewa naturalnie występującego na terenie niektórych krajów Ameryki Południowej, tj. Paragwaju, Brazylii, Argentyny. Te właśnie kraje są największymi światowymi producentami yerba mate. Historia tego napoju rozpoczęła się setki lat temu. Mówi się, że pierwszymi użytkownikami yerba mate byli Indianie z plemienia Guarani. Mieli oni wykorzystywać ostrokrzew paragwajski do przygotowywania naparów zwiększających koncentrację i dodających energii przed nocnymi polowaniami i wartami. Jeśli chcesz zaopatrzyć się w najlepsze produkty i akcesoria, yerba mate sklep Poyerbani.pl zaprasza do zapoznania się ze swoją ofertą!
Yerba mate – właściwości naparów
Napary yerba mate od zawsze cenione były głównie ze względu na fakt, że dzięki wysokiej zawartości naturalnej kofeiny doskonale pobudzają. Wielu ludzi coraz chętniej zastępuje nimi kawę lub napoje energetyczne – to o wiele zdrowsza alternatywa! Yerba mate nie zawiera bowiem cukru, a najczęstsze dodatki stanowią aromaty oraz suszone owoce i zioła. Jeśli potrzebujesz mocnego pobudzenia, na rynku dostępnych jest wiele produktów typu yerba mate energia. Oprócz i tak wysokiej już zawartości kofeiny yerba mate często dodatkowo wzbogaca się guaraną – owocem, którego nasiona mają działanie silnie stymulujące. Ostrokrzew paragwajski to także świetne źródło witamin i minerałów. Witamina C, potas, magnez i fosfor to tylko niektóre ze składników, których dostarczysz sobie wraz z yerbą. Yerba mate ma charakterystyczny, głęboki i delikatnie goryczkowy smak. W zależności od sposobu uprawy i produkcji mogą być wyczuwalne delikatnie dymne nuty.
Yerba mate – jak pić?
Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z ostrokrzewem paragwajskim, z pewnością zastanawiasz się, jak zaparzyć yerba mate. To proste – trzeba jednak zaopatrzyć się w akcesoria. Dobry zestaw do yerba mate powinien zawierać matero oraz bombillę. Matero to tzw. kubek do yerba mate, a raczej specjalnie wyprofilowane naczynko umożliwiające usypanie z suszu niewielkiego kopca. Naczynko może być wykonane z różnych materiałów. Tradycyjnie naczynka wykonywano z owoców tykwy, nazywanej także dynie kalebasową lub butelkową. Obecnie popularne są naczynka ceramiczne lub matero palo santo, czyli wykonane ze specjalnego rodzaju drzewa. Bombilla, z kolei, to wyposażona w filtr rurka do yerba mate. Najczęściej wykonana jest ze stali nierdzewnej, srebra lub alpaki.