Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Rozwiązania zwiększające bezpieczeństwo zdrowotne żywności

Rozwiązania zwiększające bezpieczeństwo zdrowotne żywności

Mycie i czyszczenie w przemyśle spożywczym

W celu zapewnienia środowiska produkcyjnego wolnego od zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych należy systematycznie przeprowadzać mycie, czyszczenie i dezynfekcję pomieszczeń i maszyn. Działania te zapobiegają ryzyku skażenia produktów substancjami obcymi różnego pochodzenia, a także zanieczyszczeniom krzyżowym pomiędzy różnymi działami zakładu. Każde przedsiębiorstwo może wybierać spośród kilku różnych metod czyszczenia powierzchni. Najczęściej stosuje się mycie i czyszczenie ręczne (wykonywane przy pomocy odpowiednich narzędzi utrzymania higieny, np. takich jak przedstawiono na stronie https://salmonhygiene.pl/oferta/reczne-narzedzia-utrzymania-higieny-hillbrush/, oraz wody i środka czyszczącego), jak i mycie mechaniczne (przy użyciu specjalnych urządzeń). W zakładach przemysłowych stosuje się centralne systemy mycia, które pozwalają na mycie przy użyciu wody pod ciśnieniem. Akcesoria do mycia za pomocą piany i funkcji płukania oferuje np. SALMON HYGIENE: https://salmonhygiene.pl/.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

Bezpieczeństwo żywności: certyfikaty HACCP i ISO 22000

Utrzymanie pomieszczeń i urządzeń w odpowiednim stanie higienicznym przyczynia się do poprawy efektywności pracy zakładu oraz zapewnienia wysokiego poziomu jakościowego. Zachowanie odpowiedniego standardu higieny w przedsiębiorstwach branży spożywczej jest ważne nie tylko pod względem spełnienia norm technicznych, lecz także określonych przepisów prawnych. Od chwili przystąpienia Polski do Unii Europejskiej na każdy zakład przemysłu spożywczego nałożony jest obowiązek posiadania wdrożonego i stale udoskonalanego systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Mówiąc najbardziej ogólnie, dostarcza on jasnych i konkretnych wskazówek odnośnie sposobów identyfikowania, oceniania i kontrolowania bezpieczeństwa artykułów spożywczych na każdym etapie ich produkcji i dystrybucji. System HACCP jest przeznaczony do stosowania we wszystkich segmentach branży spożywczej, a więc również np. w lokalach gastronomicznych. Prawidłowo wprowadzona metodologia HACCP to skuteczne narzędzie zapobiegania zagrożeniom w całym łańcuchu żywnościowym. Wdrażanie i stosowanie zasad HACCP jest obligatoryjne dla wszystkich przedsiębiorstw prowadzących działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością. Po spełnieniu wszystkich wymogów firma może starać się o certyfikat HACCP, będący gwarancją bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym. Certyfikacja HACCP jest obligatoryjna i wymagana prawem; istnieją też inne, niezależne normy. Jedną z nich jest ISO 22000. To międzynarodowy system zarządzania jakością stworzony po to, aby zapewnić bezpieczeństwo całego łańcucha produkcji artykułów spożywczych. Choć ISO 22000 w dużej mierze opiera się na założeniach systemu HACCP, oprócz kwestii bezpieczeństwa żywności obejmuje również procesy i struktury biznesowe. Certyfikacja ISO 22000 nie jest obowiązkowa, jednak wiele podmiotów decyduje się na taki krok ze względu na korzyści, jakie niesie ze sobą posiadanie tej dokumentacji. Temat certyfikatów w branży spożywczej został szerzej omówiony w artykule zamieszczonym na stronie internetowej: https://clean-access.com/baza-wiedzy/certyfikat-haccp-i-iso-22000-w-branzy-spozywczej/.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy