Mycie i czyszczenie w przemyśle spożywczym
W celu zapewnienia środowiska produkcyjnego wolnego od zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych należy systematycznie przeprowadzać mycie, czyszczenie i dezynfekcję pomieszczeń i maszyn. Działania te zapobiegają ryzyku skażenia produktów substancjami obcymi różnego pochodzenia, a także zanieczyszczeniom krzyżowym pomiędzy różnymi działami zakładu. Każde przedsiębiorstwo może wybierać spośród kilku różnych metod czyszczenia powierzchni. Najczęściej stosuje się mycie i czyszczenie ręczne (wykonywane przy pomocy odpowiednich narzędzi utrzymania higieny, np. takich jak przedstawiono na stronie https://salmonhygiene.pl/oferta/reczne-narzedzia-utrzymania-higieny-hillbrush/, oraz wody i środka czyszczącego), jak i mycie mechaniczne (przy użyciu specjalnych urządzeń). W zakładach przemysłowych stosuje się centralne systemy mycia, które pozwalają na mycie przy użyciu wody pod ciśnieniem. Akcesoria do mycia za pomocą piany i funkcji płukania oferuje np. SALMON HYGIENE: https://salmonhygiene.pl/.
Bezpieczeństwo żywności: certyfikaty HACCP i ISO 22000
Utrzymanie pomieszczeń i urządzeń w odpowiednim stanie higienicznym przyczynia się do poprawy efektywności pracy zakładu oraz zapewnienia wysokiego poziomu jakościowego. Zachowanie odpowiedniego standardu higieny w przedsiębiorstwach branży spożywczej jest ważne nie tylko pod względem spełnienia norm technicznych, lecz także określonych przepisów prawnych. Od chwili przystąpienia Polski do Unii Europejskiej na każdy zakład przemysłu spożywczego nałożony jest obowiązek posiadania wdrożonego i stale udoskonalanego systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Mówiąc najbardziej ogólnie, dostarcza on jasnych i konkretnych wskazówek odnośnie sposobów identyfikowania, oceniania i kontrolowania bezpieczeństwa artykułów spożywczych na każdym etapie ich produkcji i dystrybucji. System HACCP jest przeznaczony do stosowania we wszystkich segmentach branży spożywczej, a więc również np. w lokalach gastronomicznych. Prawidłowo wprowadzona metodologia HACCP to skuteczne narzędzie zapobiegania zagrożeniom w całym łańcuchu żywnościowym. Wdrażanie i stosowanie zasad HACCP jest obligatoryjne dla wszystkich przedsiębiorstw prowadzących działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością. Po spełnieniu wszystkich wymogów firma może starać się o certyfikat HACCP, będący gwarancją bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym. Certyfikacja HACCP jest obligatoryjna i wymagana prawem; istnieją też inne, niezależne normy. Jedną z nich jest ISO 22000. To międzynarodowy system zarządzania jakością stworzony po to, aby zapewnić bezpieczeństwo całego łańcucha produkcji artykułów spożywczych. Choć ISO 22000 w dużej mierze opiera się na założeniach systemu HACCP, oprócz kwestii bezpieczeństwa żywności obejmuje również procesy i struktury biznesowe. Certyfikacja ISO 22000 nie jest obowiązkowa, jednak wiele podmiotów decyduje się na taki krok ze względu na korzyści, jakie niesie ze sobą posiadanie tej dokumentacji. Temat certyfikatów w branży spożywczej został szerzej omówiony w artykule zamieszczonym na stronie internetowej: https://clean-access.com/baza-wiedzy/certyfikat-haccp-i-iso-22000-w-branzy-spozywczej/.