Czym jest pierzga pszczela?
Produkty pszczele są bardzo ściśle połączone ze sobą w momencie ich wytwarzania przez pszczoły. Jednym z nich jest właśnie pierzga pszczela. Można określić ją jako zapas pszczół na okres jesienno-zimowy. W okresie, gdy owady nie mają skąd pozyskiwać świeżego pyłku, pobierają go właśnie z nagromadzonej pierzgi. Produkt ten w warunkach naturalnych ulega fermentacji beztlenowej – w temperaturze około 30 stopni Celsjusza.
Jakie są właściwości prozdrowotne pierzgi pszczelej?
Wśród najistotniejszych właściwości prozdrowotnych pierzgi pszczelej należy wymienić wspieranie układu trawiennego, jelit oraz wątroby. Oprócz tego pierzga, a zwłaszcza produkty ją zawierające (sprzyjają jej przyswajaniu) ma działanie wzmacniające organizm, wspiera florę bakteryjną żołądka, a także poprawia wzrok. Jest zalecany w przypadku pacjentów chorujących na anemię. Jest prawdziwym strzałem witaminowym. Trudno o inny produkt, który miałby tak wiele składników odżywczych. Rozpoczynając swoją przygodę z pierzgą, warto wprowadzać ją do diety stopniowo, zaczynając od połowy łyżeczki i stopniowo zwiększać dawkę – w miarę jak organizm będzie się do niej przystosowywać. Należy pamiętać, żeby pierzgi nie łączyć z gorącymi produktami. Warto przechowywać je bez dostępu światła słonecznego oraz powietrza.
Pierzga jest kilkukrotnie droższa od innych produktów pszczelich – miodu czy pyłku kwiatowego. Wynika to z jej mniejszej dostępności oraz pewnych trudności przy pozyskiwaniu substancji z ula. Dla tych, którzy nie wiedzą, przydatna może okazać się informacja, że pierzgę pszczelą wyciąga się bezpośrednio z komórek plastra umieszczonego w ulu. Ten prozdrowotny produkt kupisz na stronie sklepu internetowego Wcinaj Miód.
Apiterapia – co to takiego i dlaczego warto się nią zainteresować?
Jak nietrudno się domyślić, apiterapia to forma leczenia z zastosowaniem produktów pszczelich. Różnego typu miodu, pyłek pszczeli, pierzga pszczela, wosk – każdy z tych rarytasów naturalnego pochodzenia może wesprzeć ludzki organizm w walce z chorobami. Warto jednak pamiętać, że istnieją osoby uczulone na substancje pszczele. Może się w przypadku tej wąskiej grupy odbiorców pojawić pieczenie czy gryzienie gardła lub też dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.