Jakie produkty chcemy pokroić?
Na samym początku należy zastanowić się, co będziemy kroić i w jakiej ilości. To właśnie między innymi od rodzaju produktu zależy wybór odpowiedniej profesjonalnej krajalnicy gastronomicznej. Na rynku znajdują się rozwiązania do porcjowania:
- Wędlin wędzonych lub surowych.
- Serów miękkich lub twardych.
Krajalnice które służą do krojenia wędlin posiadają stalowy nóż tnący o średnicy 20, 25 lub 30 cm. Silnik napędza nóż tnący paskiem klinowym lub w większych egzemplarzach przekładnią zembatą. Natomiast w krajalnicach do serów niektóre elementy są pokryte teflonem takie jak żagiel ,pokrywa noża lub nóż tnący, po to żeby pokroić bez problemu miękki ser. Obie grupy krajalnic posiadają wbudowaną ostrzałkę z kompletem kamieni głdzących i ostrzących by w razie konieczności naostrzyć nóż kołowy do dalszej pracy na stoisku roboczym w parę sekund.
Ile będziemy kroić?
Jeżeli już wiemy, jaki produkt chcemy kroić należy zadać sobie pytanie ile go będzie. W przypadku, gdy ilość ta jest dość mała mogą Państwo zdecydować się na zakup krajalnicy grawitacyjnej o średnicy noża 20 cm. Rozwiązanie to jest proste w użytkowaniu, ale wymaga ono stałej obecności osoby obsługującej. Wynika to z faktu, iż musi ona poruszać stołem roboczym oraz odbierać pokrojony na plastry gotowy produkt. Ten typ maszyny jest najczęściej wybierany przez większość właścicieli sklepów spożywczych i mniejszych lokali gastronomicznych.
Jeśli jednak, rozwiązanie wyżej przedstawione nie spełnia Waszych oczekiwań, warto rozejrzeć się za krajalnicami półautomatycznymi o średnicy noża 30 cm. Maszyny te charakteryzuje się tym, iż część procesu zostaje wykonana samodzielnie. Mianowicie łoże urządzenia porusza się automatycznie, a co za tym idzie obsługa musi tylko kontrolować ilość skrojonych plastrów. Na zakup tego produktu decydują się właściciele większych sklepów typu markety oraz zakłady przetwórstwa mięsnego.
Dla najbardziej wymagających użytkowników producenci przygotowali krajalnice automatyczne. Jest to w pełni samodzielna maszyna niepotrzebująca nikogo do jej obsługi. Wystarczy tylko na stole roboczym położyć produkt w postaci szynki lub sera i wpisać na panelu cyfrowym ilość żądanych plastrów oraz prędkość posuwu stołu. Urządzenie samo będzie kontrolować czy liczba pokrojonych plastrów został już osiągnięty, a jeżeli tak to się wyłączy. Krajalnice te możemy spotkać na stoiskach dużych hipermarketów oraz przetwórstwie spożywczym.
Urządzenie Polskie czy importowane?
W tym momencie na Polskim rynku znajduje się bogata oferta krajalnic gastronomicznych. Część urządzeń produkowanych jest w naszym kraju jednak duża ich ilość importowana z różnych zakątków świata. Wiele osób ma dylemat, który wariant wybrać. Tym bardziej, że te drugie są dużo tańsze od rodzimych rozwiązań.
Naszym zdaniem warto odłożyć większość ilość pieniędzy i zainwestować w Polskie urządzenia. Wynika to z kilku faktów. Przede wszystkim ich jakość wykonania jest o wiele większa oraz do ich produkcji użyto lepszych materiałów. Nie występują tutaj częste awarie, a co za tymi idzie mają Państwo pewniejszy sprzęt.
Również dostęp do części zamiennych oraz serwisu jest o wiele łatwiejszy. Jest to szalenie ważne, ponieważ takie materiały eksploatacyjne jak nóż tnący lub kamienie ostrzące oraz gładzące należy, co jakiś czas wymieniać. Do importowanych wyrobów po pewnym czasie ciężko znaleźć wymienione elementy. Dlatego lepie nie ryzykować i zainwestować w maszyny Polskiej firmy Ma-Ga Bydgoszcz.
Gdzie zakupić profesjonalne krajalnice gastronomiczne?
Jeżeli zastanawiają się Państwo gdzie można zakupić profesjonalne krajalnice gastronomiczne służymy pomocą. Możecie znaleźć je pod adresem: https://www.wyposazenie-sklepowe.pl/123-krajalnice-do-wedlin-i-serow. Ten sklep internetowy w swojej ofercie posiada między innymi urządzenia firmy Ma-Ga, Hendi, Bartscher, YatoGastro i wiele innych. Zapraszamy do oglądania i zakupu.