- Cieszy mnie, że moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu my możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty – często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców – mówił podczas gali marszałek Mazowsza Adam Struzik.
W siódmej już edycji konkursu wybrane zostały najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 roku na terenie województwa. W tym roku zgłoszono 98 produktów. Producenci byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. Wybór nie był prosty. Ostatecznie jury po długich naradach wyłoniło 13 laureatów oraz przyznało siedem wyróżnień. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.
W grupie nagrodzonych Laurem Marszałka producentów indywidualnych znalazł się Zbigniew Rydlewski (Warszawa/Przytyk). Słodka marmolada paprykowa produkowana przez Zbigniewa Rydlewskiego powstaje z papryki z dodatkiem cukru, jabłek, śliwek i cytryny. Smaku dopełniają przyprawy – imbir, czosnek i cynamon. „Nietypowe zestawienie składników marmolady dające jej oryginalny smak w połączeniu ze starannym przygotowaniem jest gwarantem sukcesu produktu z Przytyka” – czytamy w uzasadnieniu werdyktu jury.
Wśród przedsiębiorców produkujących żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową z regionu radomskiego jest dwóch laureatów. „Krokus” - Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesława Caryka z Pająkowa (gm. Przyłęk) została uhonorowana Laurem Marszałka za gruszkę korzenną. Gruszka przygotowywana jest na podstawie rodzinnego przepisu plantatorki gruszek, z którą współpracuje firma Krokus. Gruszki korzenne to całe połówki owoców w zalewie z octu, cynamonu i goździków. Są idealnym dodatkiem do białych mięs, jako przystawki czy składniki sałatek.
Jurorom przypadł też do smaku Smaczek z Doliny Radomki – naturalnie mętny sok jabłkowy produkowany w Gospodarstwie Sadowniczym MB Moniki Bankiewicz (Komorów, gm. Wieniawa). Jabłka pochodzą z własnego gospodarstwa sadowniczego oraz z sadów rosnących w dolinie Radomki. Dzięki specyficznemu mikroklimatowi owoce mają intensywny smak, aromat i soczystość. Sok jest wyciskany metodą tłoczenia na zimno jednocześnie z dwóch lub trzech odmian jabłek deserowych i poddawany pasteryzacji w temp. 86 stopni, dzięki czemu zachowuje trwałość i świeżość przez rok. Soki są w 100 proc. naturalne, nie zawierają konserwantów i barwników.
Każdy ze zwycięzców otrzymał grawerton i wybraną nagrodę rzeczową, np. piekarnik do chleba, podkaszarkę, prasę do owoców. A podczas gali, która odbyła się w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie, można było nie tylko spotkać piekarzy, pszczelarzy i ogrodników, ale też posmakować ich wyrobów.
Iwona Kaczmarska, Fot. UMWM