Cała prawda o pieczywie

Cała prawda o pieczywie
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ

Ziarno

Często słyszymy o pieczywie pełnoziarnistym. Co to oznacza i jaka jest jego przewaga nad niepełnoziarnistym bratem? Zacznijmy od budowy ziarna. W dużym uproszczeniu składa się ono z:

- Łuski, która zawiera błonnik oraz witaminy szczególnie z grupy B, 
- Bielma, które zawiera wysokoenergetyczne węglowodany, 
- Zarodka, bogatego w minerały, takie jak: cynk, żelazo czy magnez.

W przypadku produkcji wysokoprzetworzonego pieczywa, ziarno jest oczyszczane, a do produkcji mąki wykorzystywane jest jedynie bielmo. Produkt pełnoziarnisty wypiekany jest z mąki powstałej zarówno z bielma, zarodka, jak i łuski.

Oznacza to, że białe pieczywo pozbawione jest dużej ilości błonnika, witamin i minerałów. To jednak nie wszystko. Trawienie produktów z pełnego ziarna jest wolniejsze, dzięki czemu energia w postaci węglowodanów uwalnia się stopniowo i przez dłuższy czas. Nie powoduje to dużych wahań poziomu cukru charakterystycznych dla wysokoprzetworzonych produktów. W praktyce oznacza to sytość na dłużej i lepszą kontrolę apetytu. Na dodatek, stabilny poziom cukru sprzyja kształtowaniu sylwetki, zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu II.

Odmiany pieczywa

Na rynku mamy niezliczone rodzaje chlebów. Producenci zachęcają coraz to nowymi, wymyślnymi nazwami. Najprostszą klasyfikacją okazuje się substrat, z jakiego pieczywo jest wypiekane.

- Tradycyjne pszenne pieczywo - tego rodzaju chleb wypiekany jest z mąki wysokoprzetworzonej, nie zawiera wielu cennych minerałów i witamin. Jest produktem, który przede wszystkim dostarcza energii i to bardzo szybko. Niekoniecznie musimy z niego jednak całkowicie rezygnować. Pszenny chleb może być dobrym wyborem po wysiłku fizycznym, pomaga bowiem błyskawicznie odbudować zapasy energii bez ryzyka odkładania tkanki tłuszczowej.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

- Pieczywo pełnoziarniste - może pochodzić z mąki pszennej, żytniej czy orkiszowej, w większości przypadków jego przewaga nad produktem niepełnoziarnistym jest druzgocąca. Z uwagi na cenne składniki odżywcze oraz sposób uwalniania energii będzie znakomitym wyborem jako element śniadania, lunchu czy obiadu. Wieczorem jednak należy z niego zrezygnować, ponieważ o tej porze organizm nie potrzebuje już tak dobrego źródła węglowodanów, jeśli o tym zapomnimy, może okazać się, że nasz obwód pasa dość szybko się powiększa.

- Pieczywo chrupkie - w tej kategorii również występuje wiele odmian, część wytwarzana jest z preparowanej mąki pszennej lub ryżu. Oznacza to dość wysoki indeks glikemiczny (szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi). Jednak sposób produkcji sprawia, że pieczywo tego rodzaju jest niezwykle lekkie. Niewielka masa oznacza znikomy ładunek glikemiczny, mówiąc prościej - kromka chleba tego rodzaju nie dostarcza wiele energii. W niewielkiej ilości można potraktować go jako przekąskę w ciągu dnia.

- Pieczywo o obniżonej zawartości węglowodanów - to stosunkowo nowy produkt na polskim rynku. Specjalny „Białkowy” chleb, który pojawił się kilkanaście miesięcy temu zawiera o 90 proc. mniej węglowodanów i 300 proc. więcej białka w stosunku do tradycyjnego chleba. Sekret oczywiście tkwi w składzie. Do jego wypieku używane jest m.in. białko pszenne, mąka sojowa, siemię lniane, otręby oraz mąka z pełnego ziarna orkiszu. Sprawia to, że pieczywo tego rodzaju charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG 33,5). Duża zawartość biała sprzyja przyspieszeniu metabolizmu, a dodatek zdrowych tłuszczy pozytywnie wpływa na zdrowie. Warto również wspomnieć, że dzięki składnikom, z których jest wypiekany, bardzo długo zachowuje świeżość i znakomite walory smakowe. Tego rodzaju pieczywo będzie znakomitym wyborem kiedy szczególnie dbamy o sylwetkę, można z powodzeniem spożywać go wieczorem i przed snem. Jest również znakomitą, bezpieczną propozycją dla diabetyków.

Jak wybrać właściwe pieczywo?

Kiedy wybraliśmy odpowiedni dla siebie produkt, pora na zakupy. I tu pojawia się problem. Okazuje się bowiem, że kolor pieczywa jest kiepskim wyznacznikiem mąki, z jakiej został wypieczony. Częstą praktyką jest barwienie chleba miodem bądź karmelem, przez co nabiera charakterystycznego, brązowego koloru. Nie ma to jednak nic wspólnego z produktem niskoprzetworzonym. By mieć pewność czy sięgamy po właściwy produkt, zawsze warto sprawdzać etykietkę. Mimo, że nie zawsze znajdziemy na niej procentowy udział poszczególnych składników, producent ma obowiązek podawania poszczególnych składników w kolejności ich występowania - od największego do najmniejszego. Oznacza to, że jeśli w składzie na pierwszym miejscu znajduje się mąka pełnoziarnista, to tak właśnie należy klasyfikować ów produkt.

Okazuje się, że pieczywo nie jest takie złe, jak je malują. Jeśli świadomie je wybieramy, może nie tylko łechtać podniebienie, ale również pomagać w walce o lepsze zdrowie i sylwetkę!

Poniżej przedstawiamy zdrowe przepisy:

Niskowęglowodanowe pieczywo ProBody z łososiem

Składniki:
- 3 kromki pieczywa o obniżonej zawartości węglowodanów
- 60 g dzikiego łososia wędzonego
- 1 jajo
- 3 łyżeczki odtłuszczonego twarożku
- 3 rzodkiewki
- 1/4 czerwonej cebuli
- świeża bazylia, czarny pieprz

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Przygotowanie:
Pieczywo posmarować twarożkiem, ułożyć plasterki wędzonego łososia. Jajo ugotować, pokroić i ułożyć na pieczywie, dodać pokrojoną rzodkiewkę, siekaną cebulę oraz bazylię. Doprawić czarnym pieprzem.

Kaloryczność: 309 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 15g

Pieczywo żytnie z czekoladowym twarogiem i migdałami

Składniki: 
- 3 kromki pieczywa MARATON
- 120 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- 3-4 tabletki stewii
- szczypta kardamonu i cynamonu
- odrobina banana
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 truskawka
- bazylia do dekoracji
- stewia

Przygotowanie:
Jogurt połączyć z rozgniecioną stewią, kakao, cynamonem i kardamonem. Dodać posiekane płatki migdałowe i wymieszać z twarogiem. Ułożyć na pieczywie. Dodać odrobinę pokrojonego banana oraz truskawki. Udekorować bazylią.

Kaloryczność: 447 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 62 g


fit.pl

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Ostatnio komentowane

Radosław Witkowski: „Radni PiS chcą nadal toczyć bezsensowną wojnę”

~ Do pluralizm: " Instancyjnosc była porównanie m, bo RIO może również przyznać rację radzie. " Czy naprawdę jesteś aż tak tępy, żeby zakładać, że RIO przyzna rację radzie glosującej wbrew uprzedniej opinii tegoż RIO? To by znaczyło, że RIO samo siebie neguje. Instancyjność to jest, i owszem, ale w tym, że od decyzji RIO teraz rada się odwołuje do sądu, co tak bardzo ubodło Witkowskiego, że uruchomił swoją farmę trolli. Przecież sąd administracyjny także działa na podstawie konstytucji, więc skąd ten wściekły atak na radę za to, że realizuje możliwości prawne jakie daje konstytucja? Czyżby konstytucja była dobra tylko wtedy, kiedy interpretuje ją wasza kasta? "System nie daje radzie możliwość stawania okoniem wobec faktów tylko kontroli władzy wykonawczej prezydenta. " Ależ oczywiście, że daje! Gdyby nie dawał, to nie zapluwałbyś teraz monitora we wściekłym szale, bo rada by nie miała uprawnienia do głosowania absolutorium wbrew opinii RIO (bo takie glosowanie w ogóle nie musi być dopuszczone jeśli ustawodawca tak zdecyduje), ani nie miałaby możliwości odwoływania się do sądu administracyjnego. Tak właśnie działa idiotyczny system. Ja bym nawet się zgodził z tym, że rada nie powinna negować faktów za pomocą głosowania, ale: 1. fakt, to nie koniecznie to, co stwierdza jakikolwiek organ, bo np. RIO też może się pomylić, bredzić na polityczne zamówienie itp.; 2. jeśli sprawa dotyczy faktów, to ustawodawca nie powinien umożliwiać głosowania nad faktami, bo z natury rzeczy są one niegłosowale. A skoro jednak umożliwił, to pretensje należy kierować do niego a nie do tych, którzy głosują. Moim zdaniem tylko skończony tępak nie jest w stanie tego zrozumieć, ale to tylko moje zdanie i nie kieruję go do nikogo osobiście:) "A Ty będziesz o prxyklepywaniu przez radę decyzji RIO. Jakby nue było po myśli Witkowskiego to byś się rozwodził haka to obiektywnie mądra instytucja. Typowy troll. Nazwij kogoś trollem to Ciebie nie nazwą. Wyp..." Ten fragment polecam uwadze moderatora. Nawet gdyby nie był to bezsensowny bełkot, to nie zniżę się do poziomu dyskusji famy Witkowskiego.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy