Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Zatruć coraz więcej. Powrót salmonelli?

Zatruć coraz więcej. Powrót salmonelli?

- Odnotowaliśmy w tym roku dwa ogniska zatrucia salmonellą. Pierwsze przypadek to osoby, które zjadły na weselu tatara i chodziło tu prawdopodobnie o zatrute jajka. Druga sytuacja miała miejsce w rodzinie, która zatruła się kotletem mielonym. Na szczęście wszystkie te osoby są już zdrowe - mówi dyrektor radomskiego Sanepidu Lucyna Wiśniewska.

Dolegliwości wywołane przez salmonellę mogą przebiegać w sposób bardzo burzliwy. Objawami mogą być, m.in. złe samopoczucie, wymioty, bóle brzucha, biegunka (nawet podbarwiona krwią), wysoka temperatura.

- Niestety często kończy się to hospitalizacją, dlatego lepiej zapobiegać niż leczyć. Przede wszystkim należy pamiętać o częstym myciu rąk, szczególnie po każdym wyjściu z toalety oraz przed przygotowaniem i spożyciem posiłku. Drogą brudnych rąk może dojść do zakażenia wirusem żółtaczki typu A. Tym bardziej przy wysokich temperaturach, kiedy wirusy bardzo się namnażają - wyjaśnia Lucyna Wiśniewska.

Dyrektor Sanepidu przypomina również o toksokarozie. Przypomnijmy, że chorobę wywołują pasożyty roznoszone poprzez kał psów i kotów.

- My badamy place zabaw i sprawdzamy czy piasek jest czysty. Jednak mimo wszystko, należy pilnować, aby dzieci nie brały brudnych rączek do buzi i myły dłonie po wyjściu z piaskownicy - tłumaczy Lucyna Wiśniewska.

Jak powinniśmy myć ręce? Według zaleceń lekarzy powinno to trwać co najmniej minutę. Warto dodać, że ważna jest tu również dokładność. Brud należy zmyć, a nie rozetrzeć. Dłonie powinno się szorować również pomiędzy palcami oraz pod paznokciami. Mycie rąk powinno być dla każdego obowiązkowym rytuałem.

- W tak wysokich temperaturach powinniśmy również pamiętać o odpowiednim przechowywaniu żywności i jej właściwej obróbce termicznej. Podczas gotowania czy pieczenia bakterie po prostu giną. Najlepiej jest też unikać potraw z surowego mięsa i jaj, w tym także ciast z kremem - dodaje dyrektor radomskiego sanepidu.


PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy