
Wolontariusze Banku Żywności w Radomiu będą zachęcać klientów sklepów spożywczych, aby zrobili trochę większe zakupy i podzielili się nimi z osobami, które tego najbardziej potrzebują. Produkty rekomendowane do przekazania podczas zbiórki to olej, cukier, konserwy rybne i mięsne, dżemy, słodycze.
- Zbiórka odbędzie się od 15 do 17 marca wybranych sklepach spożywczych na terenie Radomia, Kozienic, Pionek, Lipska, Zwolenia, Orońska, Wierzbicy, Kowali, Iłży, Białobrzegów, Chynowa, Szydłowca, Grójca, Nowego Miasta, Warki. W akcji weźmie udział 800 wolontariuszy. Będą czekali na wszystkich darczyńców obok sklepowych kas, zarówno w małych, jak i sieciowych placówkach handlowych. Wszystkie produkty spożywcze zostaną przekazane najuboższym - mówi Anna Głogowska, koordynator pozyskiwania i zbiórek żywności
w Radomskim Banku Żywności.
Jeszcze przed świętami dary trafią do najuboższych rodzin wielodzietnych z subregionu radomskiego, do osób samotnych, chorych, bezdomnych, W zeszłym roku, dzięki ofiarności darczyńców wolontariuszom Radomskiego Banku Żywności udało się zebrać 15 ton żywności, która trafiła do 36 organizacji, a za ich pośrednictwem do blisko 4 tysięcy osób potrzebujących.
Wielkanocna Zbiórka Żywności w tym roku organizowana jest przez 21 Banków Żywności w całym kraju. Jest to akcja o charakterze regionalnym. Odbędzie się w ponad 1 700 sklepach spożywczych. Weźmie w niej udział 20 tysięcy wolontariuszy Banków Żywności.
red. K. S.