Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Kucharz z Pionek z międzynarodową nagrodą

Kucharz z Pionek z międzynarodową nagrodą

W ramach konkursu Sodexo wyróżniło trzech spośród 330 kucharzy. W gronie laureatów znalazł się Michał Fabiszewski z Pionek, szef kuchni Sodexo Polska. Ceremonia wręczenia nagród odbyła się w Paryżu.

W konkursie „Cook for Change” chodzi o zachęcanie do gotowania w sposób zrównoważony – czyli bez marnotrawstwa i przy użyciu jak najmniej przetworzonych składników o niskim śladzie węglowym.

Jury wybrało ośmiu finalistów spośród 330 kandydatów. Michał Fabiszewski zdobył nagrodę w kategorii "optymalizacja marnotrawstwa żywności".

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

– Sukces Michała Fabiszewskiego to niezwykłe osiągnięcie, które pokazuje, że polscy szefowie kuchni mogą wyznaczać standardy w zrównoważonej gastronomii na arenie międzynarodowej. Jego podejście do kuchni – pełne szacunku do składników i dbałości o minimalizowanie marnotrawstwa – doskonale wpisuje się w naszą szerszą strategię promowania odpowiedzialnego odżywiania. To dowód na to, że można łączyć smak i kreatywność z troską o środowisko. Jestem przekonana, że to wyróżnienie stanie się inspiracją dla innych do wprowadzania zrównoważonych praktyk w codziennym gotowaniu – mówi Marta Stańczak, prezeska Sodexo Polska.

Michał Fabiszewski przygotował deser - szlarlotkę banoffee z nasionami słonecznika.

– Zwycięstwo w konkursie to dla mnie ogromna satysfakcja i dowód na to, że moja praca ma znaczenie. To też potwierdzenie tego, że współczesne podejście do kuchni zmienia się na lepsze i coraz częściej chcemy zmniejszać nasz negatywny wpływ na środowisko. Cieszę się, że jestem częścią tej pozytywnej zmiany i mogę pokazywać, jak gotować rozsądnie i zarazem smacznie – w restauracjach, ale też we własnych domach. Mam nadzieję, że wyznaczane przez nas standardy w gastronomii już wkrótce przestaną być ciekawostką i staną się praktyką większości z nas – mówi Michał Fabiszewski.

Przewodniczącym składu jury był Frédéric Anton, szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy