Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Sanepid kontroluje punkty gastronomiczne

Sanepid kontroluje punkty gastronomiczne

Smaczne, pachnące, a przede wszystkim zdrowe jedzenie. Na tym najbardziej nam zależy, kiedy wybieramy się do restauracji. Już coraz częściej zwracamy uwagę na to w jaki sposób jedzenie jest przyrządzane i podawane. A radomski sanepid sprawdza „od kuchni”, jak w praktyce żywność jest przechowywana oraz jak wygląda sytuacja sanitarno-higieniczna. Z tym okazuje się, że bywa różnie. Pracownicy sekcji nadzoru żywności kontrolują i nakładają mandaty. Kontrole przeprowadzone są w ramach bieżącego nadzoru sanitarnego w zakładach żywienia zbiorowego, produkcji żywności czy w punktach obrotu środkami spożywczymi. Ale również zdarzają się kontrole interwencyjne – wyjaśnia Małgorzata Gregorczyk z sanepidu. - Kontrole mają na celu zapobieganie chorobom zakaźnym, zakażeniom oraz biologicznym czynnikom chorobotwórczym.

Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

W czasie kontroli pobierane są też próbki żywnościowe do badań mikrobiologicznych i chemicznych. W tym roku sanepid wystawił 70 mandatów na łączną kwotę 18 tys. złotych, gdzie w samym lipcu było ich 10 na kwotę 2 200 zł. Jak tłumaczy Gregorczyk, powodów wystawienia mandatów było wiele. – Najczęściej za nieprzestrzeganie warunków sanitarno-higienicznych, za przeterminowane produkty, za brak czystości bieżącej czy środków czystościowych, ale także za brak segregacji środków spożywczych, tzn. np. warzywa okopowe były przechowywane z produktami gotowymi do bezpośredniego spożycia – wylicza rzecznik sanepidu.

Chociaż kontrole wykazują uchybienia, to i tak z roku na rok stan sanitarny poprawia się .-  Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego co jemy  i zwracamy uwagę jak żywność jest przygotowywana i podawana. Coraz częściej też patrzymy na terminy przydatności produktów do spożycia – dodaje Gregorczyk.

Rzeczywiście warto zwracać uwagę na to, co jemy i czy zachowujemy odpowiednią higienę, bo od początku roku do lipca, sanepid odnotował ogółem 1363 przypadków zakażeń jelitowych, w tym 40 pojedynczych zatruć pokarmowych. 

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ.


PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy