Radio Rekord Radom mobilne Radio Rekord Radom mobilne
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Salceson z certyfikatem

Salceson z certyfikatem
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ

 

O wpisanie salcesonu na listę wnioskowała Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki”. Salceson wizytowy jest produktem niszowym, który jest dostępny tylko w regionie radomskim. Jego produkcję zapoczątkował Józef Pysiak, który w latach 20. ubiegłego wieku, wytwarzał wyroby wędliniarskie dla dziedzica z Cerekwi. - Ówczesnemu dziedzicowi nie zależało na byle jakiej wędlinie. Chciał aby goście, którzy go odwiedzali mogli zachwycać się jego wyjątkowym smakiem. Do tej pory produkujemy go według niezmiennej receptury. Jakiś czas temu postanowiliśmy udostępnić ten produkt także na terenie Radomia - opowiada Wojciech Pysiak.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Właściciel gospodarstwa podkreśla, że salceson wizytowy jest dostępny tylko w naszym regionie, ponieważ jego produkcja jest ograniczona. Wszystkie wędliny powstają z mięsa zwierząt hodowanych w Zdziechowie. Salceson wytwarzany jest w naturalny sposób, bez sztucznych dodatków. Gospodarstwo rolne państwa Pysiaków było już wielokrotnie nagradzane właśnie dzięki temu, że rolnicy nie używają  w produkcji konserwantów czy sztucznych barwników.

- Jest to gospodarstwo, które funkcjonuje w ramach działalności lokalnej i ograniczonej. Oznacza to , że wszystkie produkty potrzebne do wytwarzania wyrobu powstają w obrębie ich gospodarstwa - na 80-hektarowym polu uprawiają pszenicę oraz owies, którymi karmią swoją trzodę. Takich zakładów na terenie Polski jest niewiele - podkreśla Arkadiusz Ostrowski  z LGD „Razem dla Radomki”.

W przedostatni weekend lipca Wojciech Pysiak organizował zjazd Mistrzów Polski konkursu AgroLiga – organizowanego od 1993 roku pod patronatem prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej. Kapituła składająca się ze zwycięzców poprzednich edycji, wybiera mistrza danej kategorii , głos oddaje również prezydent oraz minister rolnictwa i prezes TVP.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

- Był to dwudniowy zjazd połączony z biesiadą. Podczas wizyty wraz z gośćmi odwiedziliśmy hodowcę gołębi pocztowych i obejrzeliśmy ciekawe miejsca znajdujące się w Zakrzewie, Wolanowie czy Przytyku – regionie znanym z uprawy bardzo dobrej papryki - dodaje Wojciech Pysiak.

Wspomniana papryka przytycka – podobnie jak salceson wizytowy – została wpisana na listę Krajowych Produktów Tradycyjnych. Minister rolnictwa przyznał jej taki certyfikat w lipcu ubiegłego roku. Jak podaje LGD „Razem dla Radomki” historia przytyckiej papryki rozpoczęła się niemal 30 lat temu. Jednym z prekursorów jej uprawy był Antoni Kwietniewski z Woli Wrzeszczowskiej w gminie Przytyk, która z pobliskim Potworowem, Rusinowem i Klwowem nazywana jest "paprykowym zagłębiem". Z tego obszaru pochodzi ok. 80 proc. krajowej produkcji tego warzywa. Tylko w Przytyku paprykę uprawia się obecnie w około 200 gospodarstwach, w ponad 3000 tunelach foliowych.

Anna Prokop

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy