Piekarnia Rustykalna była zobowiązana do przeprowadzenia dezynfekcji po tym, jak sanepid wykrył w próbkach dwóch ciast, tiramisu i krówce, salmonellę, która była źródłem masowego zatrucia pokarmowego w Radomiu. - Przedsiębiorca przeprowadził skuteczną dezynfekcję w zakładzie, co zostało potwierdzone badaniami środowiskowymi na próbkach pobranych ze sprzętu, pomieszczeń i wyposażenia; wycofał z obrotu ciasta kremowe i zaprzestał ich produkcji – mówi Małgorzata Gregorczyk, rzecznik Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu. – Usunął nieprawidłowości sanitarno-techniczne stwierdzone w zakładzie. Zalecono przestrzeganie procedur w zakładzie z zakresu dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej. Przedsiębiorca po uzyskaniu prawidłowych wyników badań może prowadzić dalszą produkcję wyrobów piekarniczych.
Jak wyjaśnia rzecznik sanepidu, pojawienie się salmonelli w dwóch rodzajach ciast „najprawdopodobniej spowodowane było nieprzestrzeganiem higieny podczas produkcji wyrobów cukierniczych”.
Obecnie piekarnia prowadzi dochodzenie, które ma wykazać na jakim etapie produkcyjnym mogło dojść do skażenia. Piekarnia Rustykalna w oświadczeniu opublikowanym na swoim profilu na Facebooku napisała, że salmonella została znaleziona w cieście wyprodukowanym 1 grudnia, a ciasta były w sprzedaży do 3 grudnia. Próbkę wypieku do sanepidu zgłosiła jedna z klientek piekarni. „Gdy tylko dotarła do nas ta straszna wiadomość natychmiast rozpoczęliśmy współpracę z sanepidem, poddając się wszelkim zaleceniom. Standardową procedurą w podobnych przypadkach jest tymczasowe wstrzymanie działalności produkcyjnej zakładu. Przeprowadzone bardzo dokładne badania potwierdziły bezpieczeństwo produktów ze wszystkich grup asortymentowych, które były wypiekane w innych dniach, dzięki czemu otrzymaliśmy pozwolenie na wznowienie produkcji. Obecnie prowadzimy kontrolę, której celem jest wyjaśnienie, na którym etapie procesu produkcyjnego mogło dojść do skażenia partii z 1 grudnia. Jesteśmy w trakcie nawiązywania kontaktu z poszkodowanymi” – czytamy w oświadczeniu. „Czujemy się odpowiedzialni za zaistniałą sytuację. Wszystkim poszkodowanym chcielibyśmy powiedzieć najszczersze przepraszam, zaś tym z Państwa, którzy ufając nam od lat również w tych trudnych chwilach okazywali Rustykalnej wsparcie, podziękować”.
Tiramisu i krówka – to rodzaje ciast z piekarni „Rustykalna”, w których sanepid wykrył salmonellę i inne bakterie będące źródłem masowego zatrucia pokarmowego w Radomiu i regionie. W ciągu kilku dni liczba zagrożonych zatruciem wzrosła do ponad stu; chorych było 85 osób.
http://www.cozadzien.pl/radom/piekarnia-zawieszona-91-osob-narazonych-na-zatrucie-pokarmowe/43597
Przedstawiciele inspekcji sanitarnej w związku z nieprawidłowościami dotyczącymi stanu sanitarno-technicznego za nieprzestrzeganie reżimu sanitarnego nałożyli na „Rustykalną” mandat w wysokości 500 zł.
http://www.cozadzien.pl/radom/salmonella-w-rustykalnej-piekarnia-ukarana/43658