W ramach akcji w środę (16 października) w Światowy Dzień Żywności uczniowie wykonali plakaty, które były zwierciadłem ich spojrzenia na problem marnowania żywności. Twórczość plastyczna została zainspirowana pogadanką przeprowadzoną przez nauczycieli przyrody i języka polskiego.
[gallery id=790]
Z najciekawszych prac została stworzona galeria, która zdobiła szkołę przez cały czas trwania akcji. Następnie 18 października uczniowie klasy 6a pracowali w grupach. Efektem ich działań były drzewka decyzyjne, mapy mentalne, a także treść ulotki dla rodziców, która powstała w wyniku „burzy mózgów”. Jedna z grup decyzyjnych w uzasadnieniu swoich przemyśleń stwierdziła: „Warto się dzielić z innymi”, inna – „Marnowanie nie jest modne”.
Ciekawe pomysły przedstawili też uczniowie na mapie mentalnej, która powstała wokół słowa „żywność”. Zauważyli, że bardzo ważne jest planowanie posiłków. Przedstawili interesujące propozycje, dzięki którym można uniknąć marnowania jedzenia, np. tworzenie tygodniowego jadłospisu, wywiad z domownikami na temat: „Kto, ile i co chce zjeść”, racjonalne zakupy i konsekwentna realizacja „rodzinnego planu”. Ponadto w naszej szkole został ogłoszony konkurs, w ramach którego uczniowie stworzyli przepisy kulinarne pod hasłem „Coś z niczego”. Laureatów nagrodzono dyplomami.
Punktem kulminacyjnym naszych działań był występ uczniów klas czwartych i szóstych, którzy zaprezentowali montaż poetycko – literacki pt. „Talent do niemarnowania”. Uroczystość powstała na podstawie autorskiego scenariusza napisanego przez nauczycieli języka polskiego. Mali artyści wcielili się w role owoców, warzyw, naukowców i kucharzy. W ciekawy sposób przybliżyli widzom problem marnowania żywności. Zachęcali do zbierania darów natury i robienia z nich przetworów poprzez pantomimę i inscenizację zaprezentowaną na tle utworów Vivaldiego oraz wierszy Juliana Tuwima pt. „Czereśnie” i „Strofy o późnym lecie”. Wzrok publiczności przyciągała także plastyczna wizja „talentu do niemarnowania” wykonana przez nauczyciela plastyki.
Przeprowadzona została również akcja, której celem było propagowanie wśród rodziców idei poszanowania jedzenia. Uczniowie w przebraniu kucharzy obdarowali ich ulotkami . Warto podkreślić, że wychowankowie szkoły byli współautorami tych broszurek, wykonanych z wykorzystaniem technik komputerowych.
Źródło: PSP 15